Fysik

Er dette rigtigt (radioaktivitet)

27. marts 2012 af drives (Slettet)

Hej.

Min opgave lyder:

En nordmand i Lapland holdt i 1965 helt op med at spise rensdyrkød. Da var aktiviteten fra 137Cs i hans krop 55 kBq.

Aktiviteten fra 137Cs i nordmandens krop aftager med tiden. Dels fordi 137Cs kernerne henfalder, og dels fordi de udskilles gennem nyrerne. Aktiviteten fra nordmandens krop aftager eksponentielt med halveringstiden 96 døgn.
 

b) Hvor stor er aktiviteten fra 137Cs i kroppen et år senere?

Jeg har gjort sådan her:

K=(ln(2))/(T½)=  (ln(2))/(96*24*3600s)=8,357*10-8 s-1
A=A0*e-k*t = 55000 Bq*e-8,357*10 s^(-1)*31536*10^3 s =3942,95 Bq

er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2012 af peter lind

metoden er rigtig


Svar #2
27. marts 2012 af drives (Slettet)

Men svaret er ikke, eller hva?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2012 af peter lind

Jeg har ikke testet om du kan slå rigtig op på din lommeregner


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. marts 2012 af mathon

 

                  (137Cs) = 30,17 år


Svar #5
27. marts 2012 af drives (Slettet)

#4

Jeg ved godt at halveringstiden er 30,17 år. Men som der står i opgaveformuleringen "Aktiviteten fra nordmandens krop aftager eksponentielt med halveringstiden 96 døgn." (:


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. marts 2012 af mathon

  OK

                 A(t) = (55)·(1/2)t/T½                                                     tiden måles i døgn og aktiviteten i kBq

                 A(365) = (55)·(1/2)365/96 = 55·0,07169 = 3,94

  dvs
                efter 1 år er aktiviteten fra 137Cs i hans krop 3,94 kBq

                     som jo matcher din beregning   :-)


Skriv et svar til: Er dette rigtigt (radioaktivitet)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.