Matematik

Haster maksimum og minimum værdier

29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

f(x,y,z)= x+y2z

find maksimum ig minimum værdier under de betingelser at y2 + z2 =2 og z=x

Tip(kan bruge lagrange multiplier metode) men ved ikke hvordan det skal gøres. har prøvet mig frem men har fået

et resultat der virker forkert + - 1,26


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen er indskrænket til skæringspunkterne mellem cylinderen y2 + z2 = 2 og planen x -z = 0 . For disse punkter gælder der åbenbart

f(x,y,z) = x + y2z = x + (2-x2)·x


Svar #2
29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

jeg er med såvidt hvordan kommer jeg så videre så jeg kan bestemme maksimum og minimum


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Find min og max for funktionen x + (2-x2)·x på intervallet [-2;2] .


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

hvis z=x kan man vel blot indsætte z på x's plads i lgningen, så man har f (x,y,z) = z + y2z

Da y2 = 2 - z, får man  f(y,z) = z + (2-z2)*z  =   - z^3 + 3z 

Denne har ingen minimum og maksimum, ligesom cylinderen og planen ovenfor har uendelig mange skæringspunkter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Læs #3.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

lyder plausibelt. og hvor får du [-2;2] fra? cylinderens radius? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, punkterne skal jo ligge på cylinderen med radius 2 . Det sætter begrænsningen på x (eller z).


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Vi har at gøre med en cylinder der snor sig om x-aksen. Dvs. cylinderens højde går i x-aksens retning.

Så x kan vel derfor ikke begrænses til [-2;2]?


Svar #9
29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

spørgsmålet er mere hvilken formel der skal bruges


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Prøv Lagranges metode for f(z,y) = z(1+y2)          og S = ((z,y)l  y2+z2 =2)

Man skal optimere en mængde S.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

L(z,y,lambda)  =  z(1+y^2) + lambda*(y^2+z^2-2)

 

1+y^2 + lambda*z*2  = 0

2*y*(z+lambda)  =   0

løses som 2 lign med 2 ubekendte.  giver y^2  = z^3 - 1

indsat i cylinderligningen giver dette

 

z^3 - 1 + z^2    - 2  =   0

z= 1,1746

y= +/- 0.7878

x= 1.1746 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

der er altså globalt maksimum i punktet f(x,y,z) = (1.175, 0.788, 1.175), hvor funktionsværdien giver 1,90.


Svar #13
29. marts 2012 af littleman1 (Slettet)

tror ikke det er sådan det skal løses jeg tror du skal finde en maksimum værdi og en minimum værdi


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

 Men Lagranges metode går netop ud på at finde et minimumspunkt. (deraf ordet optimering).

F.eks. hvornår er overfladen af en kasse på 32 m3 mindst.

I eksemplet i min bog er der også kun een løsning


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Sorry min fejl....

Regnefejl..... den hedder selvfølgelig y^2 = 2z^2 - 1

som så giver z = -1   ELLER  z= 1

y^2= 1

y= -1 eller y = 1

x = z

 

Godt du undrede dig :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jeg tror det er punkterne der ønskes som svar, altså (-1,1,-1) og (1,1,1), men hvis det også ønskes bliver  bliver funktionsværdien i disse ekstrema:   f(x,y,z) = -2     eller f(x,y,z) = 2    .... lidt pænere tal denne gang!


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

....og netop x= -1 og x= 1 er lokale toppunkter til mit første svar i svar #4.


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Vi har at gøre med en cylinder y2 + z2 = 2, der skæres af en plan x -z = 0 . Derfor er der begrænsninger [-2;2] på x.

Min og max for funktionen f(x,y,z) med disse bibetingelser skal derfor søges blandt værdierne

g(-2) , g(-1), g(1) og g(2) , hvor g(x) = x + (2-x2)·x = -x3 + 3x , dvs

g(-2) = 2 , g(-1) = -2 , g(1) = 2 , g(2) = -2


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

ja dit svar # 3 var alligevel rigtigt. Der skal dog stå [- kvadratrod2;kvadratrod2] og ikke [-2;2] ....da radius2 = 2, og z2 max er 2. Svar #7 var dog ikke rigtigt. Der skulle have stået at cylinderhøjden max er [-rod2;rod2], pga. at x=z.

Trods alt havde vi begge ret :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, du har ret i, at cylinderens radius er √2 . Tak for rettelsen her.


Skriv et svar til: Haster maksimum og minimum værdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.