Matematik

Eksponentielle funktioner

04. april 2012 af spacee (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg har en aflevering for, men jeg aner ikke, hvordan jeg skal lave den:( Jeg håber I kan hjælpe mig...

a) Undersøg om udviklingen med rimelighed kan beskrives ved en eksponentiel funktion y = f(x) = b · a^x, og bestem i givet fald a og b.

 

d) Undersøg om den viste udvikling kan beskrives ved en lineær funktion y = g(x) Ax + B.

 

HJÆLP! :'( Hvordan kan jeg regne det ud? Hvad skal jeg gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2012 af mathon

prøv at logaritmere
                                                y = b·ax

 

.............
    måske husker du brugen af enkeltlogaritmisk papir


Svar #2
05. april 2012 af spacee (Slettet)

Jeg har bare et spørgsmål... Hvis jeg skal udregne undersøge om udviklingen er eksponentiel, skal jeg så tage (1994;358) og (2003;1.266)? Og derefter finde konstanterne a og b?

Fordi det er det jeg har gjort, men jeg får b til 0, hvilket vil give 0 til alt... 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2012 af mathon

 

                         ...har du ikke andre DATA?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. april 2012 af mathon

ellers
                                                 y2 / y1 = aΔx

hvoraf
                                                 1266 / 358 = a7

                                                 (1266 / 358)1/7 = a

                                                 a = 1,19775

                                                 b = y / ax = 358 / a0 = 358 / 1 = 358

dvs
                                                 f(x) = 358·1,19775x

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2012 af Dontblame (Slettet)

Prøv at lave en regression med elektronisk værktøj


Svar #6
05. april 2012 af spacee (Slettet)

Jeg  har kun det data som jeg har vedhæftet...


Svar #7
05. april 2012 af spacee (Slettet)

Hvordan kan  man beskrive udviklingen med lineær funktion? :O


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2012 af mathon

genlæs
#1


Svar #9
05. april 2012 af spacee (Slettet)

Jamen jeg ved ikke, hvordan man gør det...


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. april 2012 af Dontblame (Slettet)

Hvis der er tale om eksponentiel funktion. vil der forkomme en ret linje på enkelt logaritmisk papir. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. april 2012 af mathon

generelt
 
                                                y = b·ax                                                                      som logaritmeres

                                                log(y) = log( b·ax)       

                                                log(y) = log(b) + log(ax)

                                                log(y) = log(ax) + log(b)

                                                log(y) = log(a)·x + log(b)

 

                                                Y = A·x + B

som med
                                                 f(x) = y = 358·1,19775x
giver
                                                Y = g(x) = 0,78366·x + 2,55388

 

 

 

                                        


Svar #12
07. april 2012 af spacee (Slettet)

hmm... Man jeg får a = 1,15


Svar #13
07. april 2012 af spacee (Slettet)

Hvordan kunne du få Y = g(x) = 0,78366 · x + 2,55388

- Hvis du kunne forklare mig det, så ville det vil til stor hjælp! Tak :)


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.