Kemi

Find aktuel koncentration af ammoniak og ammoniumion.

07. april 2012 af Johan193 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder og er brændt sammen i en opgave

En 0.045 M ammoniumnitratopløsning haves. Beregn den aktuelle koncentration af ammoniak og ammoniumion.

Jeg har beregnet pH til 5.298 og [H3O+] til 0.000005 Formlen for ammoniumnitrat er NH4NO3. Hvad gør jeg? Ammoniak er jo NH3. Når det reagerer med vand får jeg NH4 + H2O --> NH3 + H3O+ Er den aktuelle koncentration så bare 0.045 M da forholdet er 1:1? Det virker ikke logisk.

Tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2012 af mathon

 

                                                            NH4+ (aq)   +   H2O (l)   <--->   NH3 (aq)   +   H3O+(aq)
molære koncentrationer                      cs-α·cs                                   α·cs             α·cs


     ligevægtsligningen
                                                                     [NH3 (aq)] · [H3O+(aq)] / [NH4+ (aq)] = 4,75

                                                                     [NH3 (aq)]2 / ((0,045 M) - [NH3 (aq)]) = 4,75

                                                                     [NH3 (aq)]2 + 4,75·[NH3 (aq)] - 0,21375 = 0  og  0 < [NH3 (aq)] < 0,045

                                                                     [NH3 (aq)] = 0,044582 M

                                                                     [NH4+ (aq)] = (0,04500 M) - (0,044582 M) = 0,000418 M

 


Svar #2
07. april 2012 af Johan193 (Slettet)

Tak, jeg prøver at finde ud af det herfra :). 


Skriv et svar til: Find aktuel koncentration af ammoniak og ammoniumion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.