Matematik

Når parentesen er i anden

15. april 2012 af belliy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

Når man skal recucere et udtryk der ser således ud:

3(p+q)^2-6p(q-p)

Hvordan skal man så gøre når parentesen står i anden? Hvad bliver det så når parentesen opløftes?

På forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. april 2012 af peter lind

Brug reglen om kvadratet på en 2 leddet størrelse (a+b)2 = a2+b2+2ab


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt den fra folkeskolen kendte kvadratsætning

(a+b)2 = a2 + 2ab + b2 .


Svar #3
15. april 2012 af belliy (Slettet)

men 3'tallet foran parentesen, skal den ikke ganges med ind i parentesen?

Så dt bliver:

3p^2+3q^2-6pq-6p^2

Det ser bare forkert ud synes jeg, også i den sidste parentes...


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tallet 3 foran parentesen er en faktor, hvormed hvert led i parentesen skal ganges. Du skal så gøre det rigtigt, og du skal også hæve minusparentesen korrekt. Der kommer i alt tre led fra    3·(p+q)2 . Du har kun medtaget de to led.


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. april 2012 af peter lind

Du har ret i at du skal gange 3 ind i resultatet. Du har en fortegnsfejl i det sidste led minus gange minus giver plus


Svar #6
15. april 2012 af belliy (Slettet)

Hvis nu vi der der i anden skulle væk, vil det så se således ud:

3•p+q•p+q?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man får for det første led

3·(p+q)2 = 3·(p2 + 2pq + q2) = 3p2 + 6pq + 3q2


Svar #8
15. april 2012 af belliy (Slettet)

Hvorfor 2pq i midten af parentesen?

- Undskyld, jeg spørger hele tiden fatter bare nada:(


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fordi man jo benytter kvadratsætningen

(a+b)2 = a2 + 2ab + b2 ,

som anført i #1 og #2.

Man beregner (a+b)2 som et produkt af to toleddede størrelser; hvert led i den ene ganges med hvert led i den anden.


Svar #10
15. april 2012 af belliy (Slettet)

Ahhh......... Okay :-)

Så når man har reduceret lidt videre ser det således ud:

3p^2 + 6pq + 3q^2 - 6pq + 6p^2 ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Det kan så trækkes sammen.


Svar #12
15. april 2012 af belliy (Slettet)

Vil det så sige at udrtykket bliver reduceret til:

9p^2 + 3a^2 = √9p^2 + √3a^2 = 9p + 3a

Eller må man kke bare pluse 3p^2 og 6p^2 som jeg har gjort i starten?


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jeg ved ikke, hvordan der pludselig kommer led med a ind i billedet. Det reduceres til

3p2 + 3q2 + 6p2 = 9p2 + 3q2 .

Man kan heller ikke pludselig begynde at uddrage kvadratrødder midt i det hele.

At "pluse" eller "plusse" er babysprog for at addere eller at lægge sammen.


Svar #14
15. april 2012 af belliy (Slettet)

Fuck trykkede på den forkerte tast, sorry der hvor der står a skal det selvfølgelig være q...

Men "i anden" skal da væk, skal det ikke? Det får man da væk ved at bruge √


Skriv et svar til: Når parentesen er i anden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.