Kemi

Opgaver om mængde og koncentrationsberegning

20. april 2012 af JensJJJ (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 1:

 

Når aluminium reagerer med syre (H+) dannes der aluminium(III)ioner og dihydrogen.


a) Opskriv og afstem reaktionen.

b) Beregn hvor meget dihydrogengassen, der dannes ved at opløse 1,00g aluminium i overskud af syre, fylder ved 20,0 grader og 100kPa.

c) Hvor mange procent udvider gassen sig hvis den opvarmes til 100 grader og trykket fastholdes?

 

Hejsa.

 

Jeg har brug for lidt hjælp til dette kemi. Jeg mangler denne opgave, som er rimelig svær. Jeg har kemi på C-niveau. Forklaringer på tingene vil jeg sætte pris på. Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2012 af mathon

a) Opskriv og afstem reaktionen.

                                 2 Al (s)   +   6 H3O+ (aq)   --->  2 Al3+ (aq)   +  3 H2 (g)   +   6 H2O (l)


Svar #2
20. april 2012 af JensJJJ (Slettet)

Er du sikker på det er rigtigt og at vand også indgår i reaktionen, kan nemlig ikke få det til at passe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2012 af mathon

b) Beregn hvor meget dihydrogengassen, der dannes ved at opløse 1,00g aluminium i overskud af syre, fylder ved 20,0ºC og 100 kPa
                                                   
                                                         2 Al (s)
         --->       3 H2 (g)

ækvivalens                                       2 mol                        3 mol                                                                                      
                                                       2·(26,982 g)              3 mol
                                                       53,964 g                    3 mol
aktuelle mængder                             1,0 g                          n

 

        forholdsberegning
                                              n / (3mol)  = (1,0 g) / (53,964 g) = 0,018531

                                              n = 0,018531 · (3 mol) = 0,0556 mol

       idealgasligningen
                                              V = n·R·T / p

                                              V = (0,0556 mol)·(8,31451 Pa·m3/(mol·K)) ·((273,15+20) K) / (105 Pa) =

                                                                                                                         0,001355 m3 = 1,355 L

 

 


Svar #4
20. april 2012 af JensJJJ (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2012 af mathon

c) Hvor mange procent udvider gassen sig hvis den opvarmes til 100 grader og trykket fastholdes?

           
                                          V = Vo
·(1 + β·ΔT)                            β er rumudvidelseskoefficienten

                                          V / Vo = 1 + β·ΔT

                                          (V-Vo) / Vo = β·ΔT

                                          ΔV / V = ((1/273,15) K-1) · ((100-20) K) = 0,292879 = 29,2879% ≈ 29,3%


 


Svar #6
21. april 2012 af JensJJJ (Slettet)

Mathon?

 

Hvor får du 273,15 og Pa * m^3 fra?

Da kelvin temperaturen er 20 grader, er det så overhovedet muligt at bruge idealgasligningen?

Kan ikke få det til at passe. En forklaring ville være godt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2012 af mathon

 

                     J = N·m = (N/m2) · m3 = Pa·m3

                     20 ºC = (273,15 + 20) ºK


Skriv et svar til: Opgaver om mængde og koncentrationsberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.