Kemi

HJÆLP... forstår ikke flg. opgave...

21. april 2012 af 85anne (Slettet) - Niveau: B-niveau

0,946 g af en ester hydrolyseres kvantitativt ved kogning med 25,0 mL 1,00 M natriumhydroxid. Overskuddet af hydroxid tilbagetitreres med 15,7 mL 1,00 M saltsyre.


a) Beregn stofmængden af overskydende natriumhydroxid

b) Beregn stofmængden af natriumhydroxid anvendt til hydrolysen af esteren

c) Beregn esterens molarmasse, og bestem dens molekylformel.
Foreslå nogle mulige strukturformler for esteren, og anfør navnene for disse.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2012 af frhane (Slettet)

a) Noget af natriumhydroxiden er blevet brugt til hydrolysen. Resten titreres med HCl, for at du kan se hvor meget der er tilbage. Da natriumhydroxid og saltsyre reagere 1:1, skal du udregne stofmængden af HCl der er titreret, da denne er den samme som stofmængden af NaOH.

b) Udregn stofmængden af NaOH du tilsætte fra start af, og træk derefter resultatet fra spg. a fra.

c) Ud fra mængden af NaOH du har beregnet i spg. b, kan du sammen med vægten af esteren på 0,946 g bestemme molarmassen for esteren med formlen: M=m/n. Ud fra resultatet kan du komme med nogle gæt på, hvor mange CHatomer der er. Husk at esteren indeholder en COO-gruppe. Start med at udregne molarmassen for den.


Svar #2
21. april 2012 af 85anne (Slettet)

Mange tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2012 af mathon

a) Beregn stofmængden af overskydende natriumhydroxid

                            n(NaOH)overskud = (0,0157 L)s·(1,00 mol/L)s = 0,0157 mol
 

b) Beregn stofmængden af natriumhydroxid anvendt til hydrolysen af esteren

               n(NaOH)anvendt = n(NaOH)tilført = n(NaOH)overskud = (0,025 L) ·(1,00 mol/L) - (0,0157 mol) =

                                                                                                                                                          0,0093 mol


c)

                          O                                                       O
                           ||                                                        ||
                   R1 - C - O - R2   +   NaOH   --->   R1 - C - O-Na   +   HO-R2
 

        stofmængdeforhold
                                                ester   natriumhydroxid = 1 : 1

 hvoraf
                 0,0093 mol ester har massen 0,946 g

                 1 mol ester har massen (0,946 g) / (0,0093 mol) = 101,72 g/mol    


Svar #4
21. april 2012 af 85anne (Slettet)

Tak for svar - jeg kan bare ikke finde ud af at komme frem til esterens molekyleformel, da den hydrolyseres af en base, så er der ikke samme ligevægt som når den hydroliseres af en syre...


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2012 af mathon

   
                   ...esterens molmasse har intet med ligevægten at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2012 af mathon

udover til massen af
                                                   O
                                                    ||
                                                   C - O -         = 44,01

er der restmassen

                                         mrest = (101,72 - 44,01) = 57,71                alt efter hvor mange decimaler man regner med


            restmassen ækvivalerer
                                                               2 CH3- og 2 CH2-grupper
                                                               som du så kan "forslagsfordele" på radikalerne, R1 og R2


Skriv et svar til: HJÆLP... forstår ikke flg. opgave...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.