Matematik

Brøker, nemt mat... på forhånd tak

23. april 2012 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Forlæng med 3: x/5=?                 2/2y=?     En metode til at beregne disse?

Forkort:      7/21=?                      2x/6=?                    4/12y=? 

Find fællesnævner: 2/7, 3/2, 1/3 = 6/42, er det rigtigt?

På forhånd tusinde tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2012 af YesMe (Slettet)

NEM??????????????????????????????????????????

At forlænge med 3, er som at gange med 3/3

Eksempel

x/5 = 3x/15


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kalder det "nemt mat". Hvad har du så selv gjort.

Fællesnævneren fik du jo svar på i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1182146#1182350 . Dit svar er ikke korrekt.


Svar #3
23. april 2012 af annahansen2 (Slettet)

Jeg kalder det "nemt mat" fordi det ikke er så indviklede og overskuligt at se på. Jeg mangler kun metoden, til at beregne det, jeg behøver ikke en lang forklaring for at forstå det. Derfor kalder jeg det "nemt mat"....


Svar #4
23. april 2012 af annahansen2 (Slettet)

1#           2/2y=6/6y, er det rigtigt? 

Forkort:      7/21=?                      2x/6=?                    4/12y=? evt, en metode til at beregne disse? 

på forhånd mange tak


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

At forlænge en brøk med et tal n betyder at man ganger med brøken n/n , dvs man ganger brøken med n i både tæller og nævner.

At forkorte en brøk betyder, at man dividerer både tæller og nævner med det samme tal. Når man skal forkorte en brøk som 7/21, skal man finde hele tal, der går op i både 7 og 21 .


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. april 2012 af YesMe (Slettet)

#4

Du forkorter så meget som muligt.

7/21 = 1/3      , hvor det er forkortet med 7.

(Kontrol) Omvendt, forlænger man brøken 1/3 med 7, får man 7/21.


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

fællesnævneren 42 er rigtig nok. Tælleren er forkert. Lav hver brøk om til 42. dele (ved at gange med 42/tæller i både tæller og nævner ) og plus derefter tællerne.


Brugbart svar (2)

Svar #8
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man skal finde fællesnævner for de tre brøker (og det blev forklaret og fortalt i den anden tråd). Der er ikke oplyst noget om, hvad der skal ske med de tre brøker.


Svar #9
23. april 2012 af annahansen2 (Slettet)

#5 Tusinde tak for en kort og god forklaring. 

1) Forlæng med 3: 2/2y=6/6y, er det rigtigt?

 

Forkort brøkkerne mest muligt:     

1)  7/21= 1/3, er det rigtigt?                   

2)  2x/6=  1/6, er det rigtigt?           

3)  4/12y=  3/4, er det rigtigt? 

På forhånd tak 


Brugbart svar (2)

Svar #10
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

1) (Forlæng) er korrekt; jeg går ud fra, at der menes 2/(2y) = 6/(6y)

(Forkort)

1) er korrekt

2) og 3) er kun næsten korrekt; du kan ikke bare smide faktoren x eller y væk.


Brugbart svar (1)

Svar #11
23. april 2012 af YesMe (Slettet)

#9

Nej. Spørg din hjerne om det passer.

2) 2x/6   ... forkort med 2, så x/3


Svar #12
23. april 2012 af annahansen2 (Slettet)

NU har jeg prøvet med endnu et forsøg :)

2)  2x/6=  1x/3, er det rigtigt?          

3)  4/12y=  3/4y, er det rigtigt?

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. april 2012 af angelica31 (Slettet)

Ved godt det har intet med dette at gøre: men har i lyst til at udfylde følgende spørgeskema. Jeg skal nemlig bruge det til en eksamen.

På forhånd tak. (-:

https://www.defgo.net/s.asp?id=1316742&c=ZSU8EBZ&s=1&l=da&o=1" target="defgosurveypopup" onclick="window.open(this.href,this.target,'toolbar=no,location=no,directories=no,status=yes,menubar=no,scrollbars=yes,resizable=yes,copyhistory=no,width=680,height=500'); return false;">Start spørgeskema</a>


Brugbart svar (2)

Svar #14
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er korrekt. I formatet vil man dog benytte parenteser i

3) 4/(12y) = 3/(4y) , selv om fortolkningen (4/12)·y = (3/4)·y også er korrekt.


Brugbart svar (2)

Svar #15
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Opret din egen tråd i et relevant forum i stedet for at bryde ind, hvor det ikke hører hjemme.

Det ser ud til at du har dobbelt-posteret dit indlæg henved 20 gange. Det er en overtrædelse af reglerne for brugen af Portalen, så hold venligst op med det NU!.


Svar #16
23. april 2012 af annahansen2 (Slettet)

#15 Giver dig fuldstændig ret Andersen11


Skriv et svar til: Brøker, nemt mat... på forhånd tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.