Fysik

Lydens hastighed i gasser

27. april 2012 af oMichelle (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 

Har lavet forsøg med lydens hastighed i atmosfærisk luft og co2. Er der nogen, der kan give mig en forklaring på, hvorfor lyden trænger hurtigere igennem atsmosfærisk luft frem for co2? (Formålet med forsøg at, vi skulle undersøge stående bølger i resonansrør, samt bestemme lydes hastighed i henholdsvis atmosfærisk luft og CO2)

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2012 af peter lind

CO2 molekylet er tungere end gennmsnittet for luft. Derfor er det sværere at flytte det.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2012 af mathon

 

                                                    vgas = √(κ·R·T/M) =

    

            κluft = 1,40           M(luft) = 29 g/mol

            κCO2 = 1,31         M(CO2) = 44,0 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2012 af mathon

        luft ved 20ºC
                                      vluft = √(1,40·(8,31451 J/(mol·K))·((273+20) K)/(0,029 kg/mol)) = 342,939 m/s


        CO2 ved 20ºC
                                      vluft = √(1,31·(8,31451 J/(mol·K))·((273+20) K)/(0,044 kg/mol)) = 269,316 m/s


              


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2012 af mathon

            κ = Cp / Cv


Svar #5
01. maj 2012 af oMichelle (Slettet)

Tak for alle de gode svar. Var så heldig at støde på min fysiklære, som kunne forklare mig det. Men tak for hjælpen anyways ;) 


Skriv et svar til: Lydens hastighed i gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.