Matematik

Finde en funktion

01. maj 2012 af lotte14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en opgave der lyder sådan:

 

En patient får drop med et fast antal mL saltvand pr. minut.
Nedenstående tabel viser to målinger af, hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken.
 

Tid (minutter)     30 60
 

Rumfang (mL) 790  655
 

a) Opstil en formel til at beregne, hvor meget saltvand der er tilbage i dropflasken
efter x minutter.
 

b) Hvor meget saltvand får patienten pr. minut?
Hvor meget saltvand var der i dropflasken til at begynde med?
 

Er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Bestem ligningen for den rette linie gennem de to opgivne punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2012 af SuneChr

Antag, at flasken fra start har indholdet Q ml
Efter 30 min er resten 790 ml
Efter 60 min er resten 655 ml
På 30 min er indløbet Q - 790
På 60 min er indløbet Q - 655
Indhold i flasken fra start: (Q - 790) / 30 = (Q - 655) / 60 ⇔ Q = 925 ml
Drophastigheden er da 135 ml pr. 30 min = 4,5 ml / min
Rest y i dropflasken efter x min er da y = - 4,5x + 925
Da patienten skal have lige store doser NaCl 0,9% i lige store tidsrum, er ligningerne alle lineære.

Drophastigheden 4,5 ml / min vil svare til 1½ dråbe pr. sek., hvilket er normalt i nogle situationer.
NaCl 0,9% kaldes fysiologisk saltvand og er en tynd væske. Der går 20 dråber på 1 ml, når vi taler om tynde væsker.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2012 af mb1628 (Slettet)

Ville gerne prøve at lave denne opgave i TI-Nspire, nogen der ved hvordan det bedst gøres?


Skriv et svar til: Finde en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.