Matematik

Funktioner!!!????

05. maj 2012 af Geeek (Slettet) - Niveau: A-niveau

Tre funktioner  f, g  og h  går gennem punktet (2; 3) .
1. Hvis f 's uafhængige variabel fordobles, så vokser funktionsværdien med 25 %. Bestem forskriften for f .
2. Hvis g's uafhængige variabel vokser med 3, så fordobles funktionsværdien. Bestem forskriften for  g.
3. Hvis h's uafhængige variabel vokser med 2, så vokser funktionsværdien med 5. Bestem forskriften for h .

 

Kan nogen give mig et klart svar på hvad der skal gøres og komme med nogle udregninger??? Mega vigtigt! På forhånd TAK! :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Hvis det er tale om eksponentfunktion, så

y = bax

hvor x er den uafhængige variabel, som skal fordobles, altså

y = ba2x

og funktionsværdien vokster med 25% dvs

f(x) = y·1.25 = ba2x·1.25

bestem f(2) = 3

Fatter heller ikke opgaven så godt.


Svar #2
05. maj 2012 af Geeek (Slettet)

Det forstod jeg ikke ret meget af for opgaven den er meget tricky :O


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2012 af YesMe (Slettet)

Jeg har genlæst det ..

f(x) = bax

Hvis f 's uafhængige variabel fordobles,

..... = ba2x = bax·a2 = f(x)·a2

så vokser funktionsværdien med 25 %.

f(x)·1.25 = f(x)·a2

        Du ved, at

        f(2) = bax = 3    og       f(x)·1.25 = f(x)·a2

              2 ligninger med 2 ubekendte,

I)       f(2) = 3

II)      f(2)·1.25 = f(2)·a2

--- tror jeg


Svar #4
05. maj 2012 af Geeek (Slettet)

Ved at det er en potens funktion så det er forkert da Y vokser med en konstant procentvis stigning samtidig med at x tilsvarende vokser med en konstant procentvis stigning.

Ved potensfunktioner vokser begge variable med en procentvis stigning


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionerne f, g og h opfylder funktionalligningerne

f(2x) = 1,25·f(x)

g(x+3) = 2·g(x)

h(x+2) = h(x) + 5

Funktionen f(x) er derfor en potensfunktion, funktionen g(x) er en eksponentialfunktion, mens funktionen h(x) er en lineær funktion.

Benyt nu, at alle tre funktioner går gennem (2;3) til at bestemme funktionernes forskrifter.


Svar #6
05. maj 2012 af Geeek (Slettet)

Undskyld men det der er mere kompliceret end det andet...


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det omfatter jo alle tre funktioner.

Med forskellige a og b værdier for de tre funktioner har vi:

For f(x), at f(x) = b·xa , og b·(2x)a = 1,25·b·xa , hvorfor 2a = 1,25 og dermed a = log(1,25)/log(2) .

Endvidere g(x) = b·ax , og b·ax+3 = 2·b·ax , så a3 = 2, og dermed a = 21/3 .

Endelig h(x) = ax + b , og a·(x+2) + b = ax+b + 5 , så 2a = 5, a = 5/2 .

Bestem nu de resterende koefficienter.


Svar #8
05. maj 2012 af Geeek (Slettet)

Okay  tak:) kan du huske formlen  for b ? 


Svar #9
05. maj 2012 af Geeek (Slettet)

Har fundet det:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. maj 2012 af KatrineLarsen123 (Slettet)

Det står der oppe.


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. maj 2012 af mathon

egenskab ved
                             potensfunktionen
                                                                                 y = b·xa


                                                                                 y2/y1 = (x2/x1)a


                             eksponentialfunktionen
                                                                                 y = b·ax


                                                                                y2/y1 = aΔx


                             den lineære funktion
                                                                                y = ax + b


                                                                                Δy / Δx = a

 

 

 


Skriv et svar til: Funktioner!!!????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.