Fysik

Energi - temperaturforskel

11. maj 2012 af Dkz-nanna (Slettet) - Niveau: B-niveau

Du skal lave en portion iste. Hertil anvender du 600 g te med temperaturen 50 grader celsius og 400 g isterninger med temperaturen 0 grader celsius.


a) Beregn den varmemængde, teen skal afgive for at blive afkølet til 0 grader celsius. Antag, at te har den samme specifikke varmekapacitet som vand.
b) Beregn den varmemængde, der skal tilføres alle isterningerne for at smelte dem
c) Hvad bliver teens sluttemperatur? Antag, at der ikke sker varmeudveksling med omgivelserne.
d) Beregn massen af den smeltede is.

hertil er det opgave c og d jeg ikke kan finde ud af, hvad for nogle formler skal man bruge ??

tænkte på at bruge Q=C·(T2-T1), hvor C=m·c, hvor Q er den tilførte varmemængde (evt. resultat fra b??), C er systemets varmekapacitet, c er stoffetes specifikke varmekapacitet, og m er stoffets masse målt i kg. Men kan ikke finde ud af hvad for nogle tal jeg kender i forvejen, og dermed hvordan ligningen skal opstilles.

Og ved slet ikke hvordan d'eren skal løses ??


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. maj 2012 af peter lind

Brug afgivet varme fra teen = tilført varme til isen.

spørgsmål d antyder at den energi teen skal afgive for at komme  ned på 0º er mindre end den energi der skal til for at smelte isen. Du bør kontrollere at det er rigtig fra de 2 første spørgsmål. Hvis dette er rigtig vil teen ende med en temperatur på 0 grader.

spørgsmål d kan du så besvare med at finde hvor meget is den afgivne varme fra teen kan smelte

 


Skriv et svar til: Energi - temperaturforskel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.