Matematik

Besten en ligning for en kugle

14. maj 2012 af NPandi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:

I et kordinatsystem i rummet er planen a bestem ved ligningen


2x-y-2z-6=0

Linjen går gennem kordinatsystem vegyndelsespunkt O ved punktet P(7,3,-2)

Bestem en ligning for den kugle, der har centrum i P, og som tangerer a


Nogen der kan hjælpe? På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Benyt formlen for afstanden mellem et punkt og en plan til at finde radius.

Benyt at ligningen for en kugle kan skrives som

(x-xc)2 + (y-yc)2 + (z-zc)2 = r2


Svar #2
14. maj 2012 af NPandi (Slettet)

Det ved jeg godt :)

Har skrevet

(x,y,z)
= (7,3,-2)+t *  (2,-1,-2)
= (2*t+7, 2-3, -2*t-2) 

Men så kan jeg ikke komme videre ...


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. maj 2012 af Euroman28

Det er ikke så svært.

 

Du bruger vektor-analyse.

 

Planet a har normalvektoren u = <2,-1,-2>

Vi bestemmer derefter en vektor v fra punktet P, og siden vi kan antage x=z=0, så er y = -6.

Hvilket tillader os at bestemme v fra P.

v= <0,-6,0>-<7,3-2>= <-7, -3,2>

radiusen r, for kuglen svare så til projektionen af u på v.

hvilket betyder

r = ||-14+3-4)/|sqrt(2^2+(-1)^2+(-2)^2)|= |-15/3|=5

 

Hvilket giver os en kugle med centrum i (7,3,-2) og med radius 7.

(x-7)^2+(y-3)^2+(z+2)^2=25

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. maj 2012 af PeterValberg

Bestem parameterfremstillingen for den linjen, der går gennem cirklens centrum C
og har planens normalvektor som retningsvektor.

Bestem herefter skæringspunktet P mellem denne linje og planen.

Bestem længden af vektoren CP, hvis planen skal være tangentplan for kuglen,
skal kuglens radius være lig med længden af vektor CP.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
14. maj 2012 af NPandi (Slettet)

#3


 

Vi bestemmer derefter en vektor v fra punktet P, og siden vi kan antage x=z=0, så er y = -6.

 

Euroman28 -> hvordan antager du at x=z=0 så y= -6? ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. maj 2012 af Euroman28

tager den lige en gang til fordi det ser ud til jeg lavede en fejl, radius er 3 og ikke 7, sorry.


Jo det er fordi jeg ser på situationen i 2D altså i x-z koordinat-system, og ønsker at finde vektorer v som går igennem punktet p, og ved at sætte x og z lig 0 i plan-ligningen så får jeg altså y=-6, idet

 

2*0-y-2*0-6=0 - > -y -6 = 0 - > y = -6

 

Planet a har normalvektoren u = <2,-1,-2>

Vi bestemmer derefter en vektor v fra punktet P, og siden vi kan antage x=z=0, så er y = -6.

Hvilket tillader os at bestemme v fra P.

v= <0,-6,0>-<7,3,-2>= <-7, -9,2>

radiusen r, for kuglen svare så til projektionen af u på v.

hvilket betyder

r = |(-14+9-4)/sqrt(2^2+(-1)^2+(-2)^2)|= |-9/3|=3



Hvilket giver os en kugle med centrum i (7,3,-2) og med radius r.

(x-7)^2+(y-3)^2+(z+2)^2=9

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. maj 2012 af mathon

sammenlign evt.sidste del
        med
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1192525


Svar #8
14. maj 2012 af NPandi (Slettet)

#6


Euroman28 -> det virker som om at man bare kan sætte P(7,3, -2) ind på kuglens ligning

(x-(+7))^2+(y-3)^2+(z-(-2))^2 = 3^2

og så self. beregne radius, som du gjorde. Så får jeg det samme som dig, uden at "bestemme vektor v fra punktet P, og siden vi kan antage ..." osv. - kan det passe, at man kan springe det led over?


Svar #9
14. maj 2012 af NPandi (Slettet)

Radius udregner jeg:

ι2*7+(-1)*3+(-2)*(-2)+(-6)ιsqrt(2^2+(-1)^2+(-2)^2) = 3


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. maj 2012 af mathon

  "det virker som om at man bare kan sætte P(7,3, -2) ind på kuglens ligning"

(x-(+7))^2+(y-3)^2+(z-(-2))^2 = 3^2

 

du beregner jo P's afstand til  planen på den måde
og får dermed r = 3

og så har du jo både centrum P og r = 3
hvorfor
                 (x-7)2 + (y-3)2 + (z+2)2 = 32    er kuglens ligning

 


Skriv et svar til: Besten en ligning for en kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.