Matematik

Hvad er sandsynligheden for at slå enten en 7 eller 8 i de næste tre kast når man slår med to terninger?

18. maj 2012 af tokevare - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er i tvivl om jeg har regnet rigtigt, måske I kan hjælpe.

Opgaven går ud på at undersøge hvad sandsynligheden er, at at slå enten en 7 eller 8 i de næste tre kast, når man kaster med to terninger. Jeg har fundet sandsynligheden for en 7ér til 6/36 og for en 8ér til 5/36 og mener den samlede sandsynlighed kan beregnes på følgende måde:

 

                                                                             1-(25/36)3

 

Den samlede sandsynlighed minus sandsynligheden for fiasko. Kan det gøres på den måde?

 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

Menes der enten en 7'er eller en 8'er inden for de tre næste kast, i hvert af de tre næste kast eller kun i et af dem?

Sandsynligheden for at der kasten 7 eller 8 i et kast:

6/36 + 5/36 = 11/36

Sandsynligheden for 7 eller 8 i alle kast:

(11/36)3 = 1331/46656

Sandsynligheden for 7 eller 8 i et eller flere af de tre kast:

1 - (25/36)3 = 31031/46656

Sandsynligheden for 7 eller 8 i kun et af de tre kast:

3 • 11/36 • (25/36)2 = 6875/15552

Mit gæt er at der menes 7 eller 8 i kun et af de tre kast.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2012 af SuneChr

# 0  Det er rigtigt, at  "øjensum 7" har seks udfald og "øjensum 8" har fem udfald. I alt 11 udfald af 36.

Sandsynligheden for, i hver af tre kast, at opnå enten "øjensum 7" eller "øjensum 8" er  (11 / 36)3 . Knap 3% .

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2012 af SuneChr

# 1 er inde på, om det kun er mindst en gang, hændelsen indtræffer indenfor de tre kast.

Jeg tolker # 0  at hændelsen indtræffer i hvert kast og er således heri enig med # 1 om beregningen.


Svar #4
18. maj 2012 af tokevare

Det er sandsynligheden for at mindst ét af slagne bliver enten 7" eller 8" ud af de tre kast.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2012 af Andreww (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2012 af Andreww (Slettet)

I det tilfælde tolker jeg det som:

 

P(X=1) = K(3,1) * (11/36) * (11/36)2


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

P(Øjensummen er enten 7 eller 8 i mindst ét af de tre kast) = 1 - (25/36)3 = 31031/46656 ≈ 66,51%


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Svaret er JA !  Det er rigtigt det du har gjort i opgaven !  PS. godt arbejde, som du kan se, er der ikke mange der kender det lille tricks med at finde sandsynligheden for det omvendte !!!

Alternativt kunne man have benyttet binominalfordelingen. Men du var smartere :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

#8 Hvad mener du med: "som du kan se, er der ikke mange der kender det lille tricks med at finde sandsynligheden for det omvendte !!!"?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Der der ikke mange der kender det lille tricks med at finde sandsynligheden for det omvendte... men du kender det.


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

Det er ikke et trick, men en formel.

P(modsat hændelse) = 1 - P(hændelse)


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. maj 2012 af SuneChr

# 8 og 10

At beregne komplementær sandsynlighed ved at modstille "mindst én" med "ingen" er da vist almindeligt kendt, når man arbejder med sandsynlighed.

Det er også en logisk sandhed. Summen af de to må nødvendigvis udgøre det hele, uden sammenfald.


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

#12 Enig.


Skriv et svar til: Hvad er sandsynligheden for at slå enten en 7 eller 8 i de næste tre kast når man slår med to terninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.