Matematik
Logaritme og Naturlig logartime
Hey SP
Håber i nyder vejret!
Jeg er igang med at læse op til mundtlig matematik og er kommet til logaritmer. Jeg må ærlig sige det er ikke min stærke side. Jeg får spørgsmålet at jeg skal gøre rede for log(x) og ln(x), men er så meget i tvivl om hvad jeg skal skrive der :/ Håber nogen vil guide mig eller selv komme med deres forslag til hvad man kunne skrive der.
Mange tak !
Svar #1
24. maj 2012 af NejTilSvampe
for enhver eksponentiel funktion med grundtallet a, ( f(x) = a^x ) eksisterer en omvendt funktion (en logaritme funktion) f-1(x) = loga(x)
Når man i gymnasiet bare skriver log(x) , så er det underforstået at a = 10 . Men på f.eks. universitetet er det underforstået at for log(x) er grundtalet e. Mens på nogle datatekniker udddannelser er det underforstået at a = 2 (det er nyttigt når man har med binære systemer at gøre).
ln(x) er derimod altid loge(x) , det kaldes den naturlige logaritme.
Svar #2
24. maj 2012 af Amarda (Slettet)
Nu går jeg på hf og må ærlig sige jeg har aldrig set det blive forklaret sådan der, den første sætning kan jeg godt relatere til, det med at det er det omvendte af en ekponentiel funktion, men det med f-1 har jeg aldrig set :)
Svar #3
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Der er flere forskellige måder, hvorpå man kan definere logaritmefunktioner og eksponentialfunktioner, så det er vel mest relevant, at du konsulterer din egen bog og går frem, som det er gennemgået der. Man kan, for eksempel, også indføre den naturlige logaritmefunktion ved
ln(x) = 1∫x (1/t) dt , x > 0
Skriv et svar til: Logaritme og Naturlig logartime
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
