Matematik

Vis at... Potensfunktion

28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet) - Niveau: A-niveau

Lige et spørgsmål til.

Hvis man har en masse data i et tabel. F.eks.

x:  1,00 | 1,25 | 1,50 |
----------------------------- osv
y: 2,10 | 2,38 | 2,56 |
 

så er der et spørgsmål der lyder på:

Vis at data tilnærmelsesvis kan beskrives ved en potensfunktion.

Hvordan gør jeg det?
Jeg havde tænkt at opstille en forskrift, men det efterfølgende spørgsmål går ud på at opstille en forskrift for potensfunktionen..

 

Dette er også en opgave jeg friviligt laver, for at forberede mig til eksamenen :)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

Det kan være lidt kompliceret at forklare på gymnasielt niveau. Du skal benytte noget der hedder mindste kvadrats metode dvs. R2=1. Jo tættere R2 er på 1, des bedre passer modellen. Hvis du bruger excel så kan du få den til at vise dig noget der hedder R-kvadratet eller noget i den stil.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. maj 2012 af mette48 (Slettet)

Lav regression


Svar #3
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Okay.

Altså kan man sætte punkterne ind på et koordinatsystem og derefter lave en tendenslinje. Så kan man se at R er tættere på 1?

Altså er R ikke koerelationskoefficienten?

:)

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. maj 2012 af Tyrael (Slettet)

Foretag potensregression enten vha. dit CAS-værktøj, Excel (som foreslået i #1) eller programmet Graph, der er gratis og lettilgængeligt på nettet. Jo tættere R2 er på 1, jo bedre passer modellen. Normalt accepterer man modeller, hvor R2 = 0,95 eller derover.
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

Jo kunne ikke lige huske hvad det hed, men det er noget du laver når du insætter tendenslinjen.


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. maj 2012 af Tyrael (Slettet)

#3:

Vel og mærke kun hvis akserne i det pågældende koordinatsystem er dobbeltlogaritmiske. 


Svar #7
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Okay, mange tak!

Jeg har lige brugt Graph.

har indsat punkterne, derefter "indsæt tendenslinje", og herunder har jeg valgt "potens".

Så står R^2 = 0,9909.

 

Er du sikker på at det er potensregrassion jeg skal vælge :)?


Svar #8
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

 

#6


Hvad?
 


Brugbart svar (2)

Svar #9
28. maj 2012 af Tyrael (Slettet)

#7:

Evt. kan du sammeligne med de andre vækstformer, dvs. lineær og eksponentiel, hvis du ikke synes, at din R2-værdi ikke er tilstrækkelig. Læg mærke til, hvilken der giver den bedste R2-værdi.
Desuden lyder opgaven: "Vis at data tilnærmelsesvis kan beskrives ved en potensfunktion."
Opgaven giver altså et hint. ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

Hvad #6 mener er at hvis der er tale om potensvækst så vil det give en ret linje når både x og y er logaritmisk


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. maj 2012 af Tyrael (Slettet)

#8:

Det var bare en tilføjelse til dit spørgsmål i #3. Ønsker du den uddybet? 


Svar #12
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Aha.

- Kan man godt indtaste alle de data der er angivet ind på et kvadratisk-koordinatsystem og besvare opgaven?

Eller skal man lave det om til dobbeltlogaritmisk?

 

Forresten, TUSINDE TAK. Du har lige reddet min dag!! :D

Jeg havde brugt flere timer på at finde ud af, hvordan man kunne lave dobbeltlogaritmisk koordinatsystem på Graph.

Vidste ikke at dobbeltlogaritmisk betød "både x og y aksen er logaritmisk" :D

 

TAAAK!


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

Du kan sådan set gøre hvad der passer dig, men det sikreste er nok at lave dobbeltlogaritmisk ift. det gymnasielle niveau


Svar #14
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Mange tak WHIP og Tyrael :)

- Jeres hjælp var meget brugbart!


Brugbart svar (2)

Svar #15
28. maj 2012 af Tyrael (Slettet)

#12:

Jo, det betyder, at både 1.- og 2.aksen er logaritmiske - deraf dobbeltlogaritmisk. :-)
Såfremt du vil undersøge, om tallene passer til en potens vækst, skal koordinatsystemet være dobbeltlogaritmisk, hvis det er det, du spørger om?
 


Svar #16
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Det er også godt at vide! :D

Tak for det :)

 


Skriv et svar til: Vis at... Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.