Matematik

Er funktionen differentiabel?- konkrete eksempler

07. juni 2012 af picoloen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Jeg skal bruge nogle konkrete eksempler på, hvordan man kan vise at en funktion er differentiabel.

Jeg kan forklare tretrinsreglen, og hvad det vil sigem at funktionen er differentiabel, men igen, hvordan kommer jeg med konkrete eksempler på "hvordan" man viser at en funktion er differentiabel?

Håber der gemmer sig nogle gode forslag der ude;)

 

-"En vektor-ven"


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2012 af Andreww (Slettet)

Brug eksempelvis tretrinsreglen på den lineære funktion. Resultatet er til at overskue.


Svar #2
07. juni 2012 af picoloen (Slettet)

okay så dvs.

f(x) = ax+b

Trin 1:

f(x0+Δx) = ax0+a(Δx)+b

Δf= f(x0+Δx)-f(x0) = (ax0+a(Δx)+b)-(ax0+b) =  ax0+a(Δx)+b-ax0-b = aΔx


Trin 2:

Δf/Δx = (aΔx)/Δx = a


Trin 3:

lad Δx gå mod 0. Da der intet Δx er i hældningskoeficcienten er f´(xo) = lim a = a.


At ax+b er differentiabel kan vel også ses grafisk idet enhver sekant mellem to punkter på grafen vil være sammenfaldende med et punkts tangent?...


Er det forstået korrekt?

Skal der evt. mere forklaring til hvorfor resultatet bliver lige præcis a, hældningskoefficienten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2012 af Andreww (Slettet)

Det er ikke helt korrekt. Men forståelse synes at være i orden. Bemærk at:

f(x0+Δx) = a(x0+Δx)+b


Svar #4
07. juni 2012 af picoloen (Slettet)

Hvilket af det er ikke korrekt?  :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2012 af Andreww (Slettet)

Jeg beklager, - jeg skimmede det kun hurtigt. Dine mellemregning er helt fine.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Trin 3 skal måske raffineres lidt.

Man har fundet differenskvotienten Δf/Δx = (aΔx)/Δx = a , der ikke afhænger af Δx . Derfor eksisterer grænseværdien af differenskvotienten for Δx gående mod 0. Dette viser, at funktionen f er differentiabel i x0 , og vi kalder denne grænseværdi for differentialkvotienten af f i x0, eller f '(x0) .


Svar #7
08. juni 2012 af picoloen (Slettet)

Okay mange tak til jer begge. Lige et sidste spørgsmål..

Hvordan med den mere grafiske/geometriske synvinkel? Hvordan kan man forsøge at formulere, at man allerede på forhånd kunne se, at en ret linje ax+b må være differentiabel? 

I min bog er differentiabilitet beskrevet ved "en funktion er differentiabel hvis den har en tangent i alle punkter" ville dette være argument nok for at en ret linje er  differentiabel?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2012 af Andreww (Slettet)

Det er forklaret helt entydigt i #6


Svar #9
09. juni 2012 af picoloen (Slettet)

Okay, tak:) Jeg har hvad jeg skal bruge:)


Skriv et svar til: Er funktionen differentiabel?- konkrete eksempler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.