Matematik

hældningskoefficienten for den lineære funktion.

12. juni 2012 af bluekik (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der en af jer kloge hoveder der kunne hjælpe mig med, med at: bevise sætningen om hældningskoefficienten for den lineære funktion. og evt forklare mig hvad den gik ud på, mange tak på forhånd! 


Brugbart svar (3)

Svar #1
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt tretrinsreglen på den lineære funktion f(x) = ax + b til at vise, at dens graf har hældningskoefficienten a .


Svar #2
12. juni 2012 af bluekik (Slettet)

Jeg forstår det stadig ikke. hvad går den ud på? er du ikke sød og sætte lidt flere ord på!


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Har du lært om differentiation af funktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

#3

Jeg formoder, at der er tale om at bevise topunktsformlen for en lineær funktion, idet det angivne niveau er C.


#0 

Jeg er ret sikker på, at du kan finde et bevis i dine lærebog, men for god ordens skyld tager vi den da lige her. 

En lineær funktion y = ax+b

Givet to punkter P(x2,y2) og Q(x1,y1)

Derved haves to ligninger, dvs.

y2 = ax2+b

y1 = ax1+b

Disse trækkes fra hinanden, dvs.

y2-y1 = ax2+b-(ax1+b)

y2-y1 = ax2+b-ax1-b           (minusparentesen ophæves, og der ændres fortegn)

y2-y1 = a·(x2-x1)                 (forudgående har b'erne udlignet hinanden, og a er en fælles faktor)

(y2-y1)/(x2-x1) = a               (der divideres med (x2-x1) på begge sider af lighedstegnet)

Hermed er a, dvs. hældningskoefficienten (eller hældningstallet), bestemt. Hældningstallet angiver grafens hældning.

Nu kan du selv bestemme b ved at isolere b i y = ax+b.


Skriv et svar til: hældningskoefficienten for den lineære funktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.