Fysik

Hvad betyder det at "bølgelængder absorberes"?

15. juni 2012 af ick (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle.

Jeg læser til fysikeksamen, og læser ligenu om absorptionslinjer i galaksespektre. Der står i min bog, at der fra stjernens indre udsendes et kontinuert spektrum, inkluderende hele det synlige spektrum (hele regnbuens farver), mens der i stjernens ydre lag bliver absorberet lys med bestemte bølgelængder, som svarer til elektronovergange i f.eks. brint.

Hvad menes der med dette? Hvordan kan bølgelængder bliver absorberet? Jeg har læst om atomer og absorption og emission, men ikke med bølgelængder... Nogen der kan forklare det?

Cecilie


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal betragte lys som fotoner for at forstå absorption og emission. Det har I snakket om i fysikundervisningen.

Lys kan både opføre sig som bølger (lysbølger) og partikler (fotoner). En foton tilskrives en bølgelængde, som er den bølgelængde, der snakkes om i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2012 af mathon

et kontinuert spektrum, inkluderende hele det synlige spektrum

       Hele det synlige kontinuerte spektrum udsendes fra stjernens indre, mens der i stjernens ydre lag
       absorberes dele af
spektrets lysenergi, som medgår til at exitere elektroner i de stoffer, som befinder
       sig
i stjernens ydre lag. De exiterede elektroner springer efterfølgende tilbage til deres oprindelige
       energiniveau under radiær udsendelse af fotoner, hvis lysmængde i retning mod observatøren
       på Jorden er så ringe, at det ikke kan registreres. Observatøren på Jorden registrerer derfor et
       kontinuert spektrum med visse mangler i form af tynde linjeformede mørke områder, såkaldte 
       Frauenhoferske linjer.

       De  Frauenhoferske linjer er stofspecifikke og røber derfor grundstofforekomster i stjernens ydre lag.

       Korrespondencen mellem fotonenergi Efoton og bølgelængde λ
        
                                     er
                                               λ = h·c / Efoton = (1239,84 eV·nm) / Efoton

 

     de udsendte fotonenergier i f.eks. brint
     svarer til bestemte elektronovergange

                                           E3→2 = 1,89 eV
                         dvs
                                           λ = (1239,84 eV·nm) / (1,89 eV) = 656 nm

 

                                           E4→2 = 2,55 eV
                         dvs
                                           λ = (1239,84 eV·nm) / (2,55 eV) = 486 nm

 

                                           E5→2 = 2,86 eV
                         dvs
                                           λ = (1239,84 eV·nm) / (2,86 eV) = 433 nm


Svar #3
15. juni 2012 af ick (Slettet)

Okay, mange tak :)


Skriv et svar til: Hvad betyder det at "bølgelængder absorberes"?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.