Matematik

Eksponentielle funktioner og vækst

19. juni 2012 af FrøenHeinz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er der en eller flere der kan forklare mig dette:

For en eksponentielfunktion f(x) = b*ax gælder, at hvis den uafhængige variabel x får tilvæksten Δx, bliver den afhængige variabel f(x) ganget med faktoren aΔx

Bevis:   f(x+Δx)   =   b*ax+Δx  =  b*ax * aΔx   =   aΔx *(b*ax)   =   aΔx *f(x)

Jeg er helt på bar bund og kan slet ikke forstå det, så har nok brug for en pædagogisk forklaring, hvis nogen har tid og lyst?

Med venlig hilsen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter potensregneregler som

am+n = an · am ,

hvorfor

ax+Δx = ax · aΔx


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2012 af Tyrael (Slettet)

#0

 

For en eksponentielfunktion f(x) = b·ax gælder, at hvis den uafhængige variabel x får tilvæksten Δx, bliver den afhængige variabel f(x) ganget med faktoren aΔx.


f(x+Δx) =   b·ax+Δx 
              =   b·ax·aΔx         (her anvendes, at am+n = am+an)
              =   aΔx ·(b·ax)   
              =   aΔx ·f(x)


Det kan måske virke lidt fjernt, så lad os prøve med et eksempel på en opgave:

Opgave): En dyrebestand fordobles i antal på 9 år.

a) Bestem den årlige procentvise vækst.

Den uafhængige variable x gives en tilvækst, som i dette tilfælde er fordoblingskonstanten, dvs. T2, hvilket medfører, at den afhængige variable y fordobles til 2y.
Hermed kan vi opstille en ligning:

aT2 = 2 ⇔ a9 = 2 ⇔ a = 9√(2) = 1,08

Den årlige tilvækst er 1,08.

I procent haves

(1,08-1)·100 % = 8 %

Dyrebestanden vokser altså med 8 % om året.

Du må sige til, hvis du ikke forstår det, så skal jeg prøve at forklare det på en anden måde. :-)


Svar #3
19. juni 2012 af FrøenHeinz (Slettet)

Jeg tror jeg har forstået det nu. :) Mange tak


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner og vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.