Fysik

Mekanisk energi : Tarzan og Jane

02. juli 2012 af anonym000

Hej

Opgaven lyder:

Tarzan står i et træ og vil over til jane, som sidder i et andet  træ, han griber derfor fat i en lian og svinger sig af sted. Lianen danner til at begynde med vinklen 45º med lodret. Da han når Jane, er vinklen 30 º. Lianens længde er 14 m.

Hvilken fart rammer han Jane med?

Jeg aner ikke hvordan jeg skal regne det her..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juli 2012 af peter lind

Brug energibevarelse. Ved at finde projektionen af længden af lianen ind på lodret kan du finde højdeforskellen mellem Tarzan og Jane. Lav en tegning.


Svar #2
02. juli 2012 af anonym000

Det vil jeg prøve.

- - -

...............


Svar #3
02. juli 2012 af anonym000

Har fået 12,69 m/s.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ikke korrekt. Ændringen i potentiel energi er lig med minus ændringen i kinetisk energi.


Svar #5
03. juli 2012 af anonym000

#4 

Fik det senere til 2,89 m/s.

- - -

...............


Svar #6
03. juli 2012 af anonym000

Er det ikke korrekt?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er heller ikke korrekt. Hvorfor forklarer du ikke, hvordan du er kommet frem til dit resultat?


Svar #8
03. juli 2012 af anonym000

Vent havde lige tegnet mig min tegning forkert..... :)

- - -

...............


Svar #9
03. juli 2012 af anonym000

Kan det passe at det er 6,6 m/s.

 

Det er lidt svært for mig at forklar det, vil gerne scanne det ind, men min printer virker ikke.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er nok dit bedste gæt indtil nu. Men det er da ikke mere vanskeligt, end at man kan beskrive det her uden at skulle printe og uploade dokumenter.

Hvis lianens længde kaldes L, er Tarzans højde i begyndelsesstillingen i forhold til normalstillingen da

h1 = L - L·cos(45º) = L - L/√2 = L·(1 - 1/√2) ,

og hans højde i slutstillingen er da

h2 = L - L·cos(30º) = L·(1 - (√3)/2) ,

så ændringen i potentiel energi er

ΔEpot = m·g·(h2 - h1) = m·g·L·(√2 - √3)/2 ,

der så er lig med minus ændringen i kinetisk energi

 ΔEkin = (1/2)·m·v22 - (1/2)·m·v12 ,

og da v1 = 0 , er da

v22 = g·L·(√3 - √2)


Svar #11
03. juli 2012 af anonym000

har lige regnet efter det jeg sagde i #9 det var rigtigt nok, det bud gav lige præsic det samme.

Du har gjort det på en anden måde....

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Eftersom du stadig ikke har forklaret, hvorledes du er kommet frem til dit resultat, er det jo vanskeligt at tage stilling til, om fremgangsmåden er anderledes. Men resultatet er jo det samme.


Svar #13
04. juli 2012 af anonym000

#12 

Så længe resultatet er det samme er jeg tilfreds :)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det væsentlige er at forstå fremgangsmåden.


Svar #15
04. juli 2012 af anonym000

#13

Jeg forstår det.. 

Havde bare lavet noget forkert i starten. Vidste jo godt, hvordan jeg skulle lave det.

- - -

...............


Skriv et svar til: Mekanisk energi : Tarzan og Jane

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.