Kemi

nogen som gider og se om jeg er på det rette spor?

10. august 2012 af eliat (Slettet) - Niveau: B-niveau

a) navngive de fire forbindelser :

CH3CHOHCH2CHOHCH3 = pentan-2-al

CH3COCH2CHO = 3-hydroxy-oxo-butanal

CH3(CH2)2COONa = Natriumbutanoat 

CH3CH2OCH2CH3 = diethylether 

er det rigtigt det jeg har lavet her ?

 

b) forbindelsen CH3COOCH2CH2CH3 kan ved hydrolyse omdannes til to andre organiske forbindelser.

navngiv de organiske forbindelser i reaktionsskemaet?

CH3COOCH2CH2CH3 + H2O ( ligevægt tegn) CH3COOH + CH3CH2CH2OH 

'? håber det jeg er på rette spor ?

c) 5,00 g af en monocarboxylsyre opløses i vand. opløsningen tiitreres til ækvivalenspunktet med 66,8 mL 1,01 NaOH8aq).

opskriv et afstemt reaktionsskema for reaktionen for monocarboxylsyre opløses i vand ?

CH3COOH + H2O ----> CH3COO- + H3O+

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. august 2012 af mathon

a) navngiv de fire forbindelser :

CH3CHOHCH2CHOHCH3 = 2,4-dihydroxypentan

CH3COCH2CHO = 3-carboxy-butan-1-al

CH3(CH2)2COONa = Natriumbutanat 

CH3CH2OCH2CH3 = diethylether


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. august 2012 af mathon

b)
                                   O
                                    ||
            forbindelsen CH3C-O-CH2CH2CH3

                           edddikesyre-propyl-ester = propyl-ethanat

 

navngiv de organiske forbindelser i reaktionsskemaet:

                     CH3COOCH2CH2CH3 + H2O <--->  CH3COOH + CH3CH2CH2OH
                            propyl-ethanat                                ethansyre           propanol


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. august 2012 af mathon

c)
                     RCOOH (aq)   +   NaOH (aq)   --->   RCOONa (aq)   +   H2O (l)

 


Svar #4
10. august 2012 af eliat (Slettet)

tusin taaak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. august 2012 af mathon

identifikation af monocarboxylsyren:

                antal mol syre = antal mol NaOH

                ns = (0,0668 L) · (1,01 mol/L) = 0,067468 mol

                molmasse = (5,00 g) / (0,067468 mol) = 74,1092 g/mol

                formel
                            CnH2n+1COOH = CxH2xO2

hvoraf
                sum({x,2x,2}*{12.011,1.008,15.999}) = 74.1092

                14.027x + 31.998 = 74.1092

                x = 3

dvs
                C3H6O2   eller   C2H5COOH   propansyre

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. august 2012 af mathon

rettelse:
               CH3COCH2CHO = 3-carboxy-butan-1-al   rettes til    CH3COCH2CHO = 3-carbonyl-butan-1-al


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. august 2012 af mathon

b)
                                       O
                                        ||
            forbindelsen CH3C-O-CH2CH2CH3

                           edddikesyre-propyl-ester = propyl-ethanat


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. august 2012 af mathon

c)

     således kan
                            RCOOH (aq)   +   NaOH (aq)   --->   RCOONa (aq)   +   H2O (l)


     specificeres
                            C2H5COOH (aq)   +   NaOH (aq)   --->   C2H5COONa (aq)   +   H2O (l)

                                       propansyre                natriumhydroxid           natriumpropanat

 


Skriv et svar til: nogen som gider og se om jeg er på det rette spor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.