Matematik

Brøkdele af lille cirkel i større cirkel

20. august 2012 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har denne lidt specielle opgave (se vedhæftede fil), det er lidt svært at forklare hvad opgaven går ud på...

 

Men hvordan skal jeg give mig i kast med den?

Vedhæftet fil: Unavngivet2.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet en figur sammensat af 4 kongruente retvinklede trekanter med katetelængderne 1 og 2. I figuren er der indskrevet en cirkel, og der er også en omskrevet cirkel, og man skal finde forholdet mellem de to cirklers arealer. Det er klart, at trekanternes fælles punkt falder sammen med de to concentriske cirklers centrum. Den store cirkel har da radius 2, mens radius i den lille cirkel er lig med højdens længde i en af de retvinklede trekanter. For denne højde h gælder der, at

h·√(12+22) = 1·2 , så h = 2/√5 .

Forholdet mellem cirklernes arealer er derfor 1/5 .


Svar #2
20. august 2012 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Forstår godt den store trekant / omskrevende trekant, men forstår ikke hvordan du finder frem til den indskrevende cirkel... Kan du prøve at forklare det på en anden måde...? :D

 

Den indskrevende cirkel skulle i øvrigt gerne blive 0,8 jf. modeltegning jeg har lavet i AutoCAD


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den indskrevne cirkel har centrum i vinkelspidsen for den rette vinkel i en af de retvinklede trekanter, og den har hypotenusen som tanget, hvorfor radius i den indskrevne cirkel er lig med højden i den retvinklede trekant. Du kan sikkert selv beregne

h = 2/√5 ≈ 0,894


Skriv et svar til: Brøkdele af lille cirkel i større cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.