Kemi

Reaktionskinetik, opgaver

25. august 2012 af dddddddd1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har brug for lidt hjælp til de her opgaver.

C4H9Cl + H2O -> C4H9OH + HCl

Grafen viser resultatet af et eksperiment, hvor der fra starten blev fremstillet en 0,12 M vandig opløsning af 2-chlorbutan. Straks efter fremstillingen starter reaktionen, som følges ved at måle opløsningens ledningsevne som funktion af tiden. Ud fra den målte ledningsevne er den aktuelle koncentration af 2-chlorbutan beregnet.

Reaktionen er karakteristisk ved en konstant halveringstid og er dermed en første ordensreaktion.

a) Bestem halveringstiden for [C4H9Cl] ud fra grafen, og vis, at den er konstant?

jeg har aflæst to punkter og fundet en halveringstid på 300 sek, men hvordan skal jeg vise at den er konstant?

b) Beregn reaktionshastigheden ud fra grafen til tiderne 0 s og 600 s?

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre altså ved t=0 er [C4H9Cl] = 0,12 M og ved t=600 er [C4H9Cl] = 0,03 M.

Håber på lidt hjælp 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Hej.

a)
Hvis halveringstiden er konstant, så vil du i starten af din kurve opleve store spring i koncentrationen, mens springene bliver mindre og mindre jo længere tid der går.

Så hvis du starter med 0,12 M, bør det således ud:
tid(s)        koncentration (M)
300          0,12
600          0,06
900          0,03
1200        0,015
1500        0,0075
1800        0,00375
2100        0,001875

Du kan vise dette ved at plotte ln([C4H9Cl]) mod tiden. Hvis plottet er lineært, så er din halveringstid konstant.


b)
For en førsteordens reaktion hvor A -> B, så gælder

r = -d[A]/dt = k[A]
hvor -r er reaktionshastigheden, [A] er koncentrationen af C4H9Cl, t er tiden og k er reaktionshastighedskonstanten.

Udtrykket burde du have givet eller også bør det stå i din bog.

Så til t=0, vil din reaktionshastighed være 0, da der endnu ikke er sket nogen reaktion.
til t=600, vil du have en reaktionshastighed på r = -(0,03-0,12)/(600-0) = 1,5*10^-4.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2012 af mathon

 

                 [C4H9Cl]t = 0,12•0,997692t


Skriv et svar til: Reaktionskinetik, opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.