Matematik

hjælp til funktionen x/(x-2)

29. august 2012 af cruska (Slettet)

hej med jer... jeg har et problem som jeg håber i kan hjælpe med

hvis jeg skal finde g^-1(x)       og         g(x)= x/(x-2)

Hvordan kan jeg isolere x så jeg kan få mit facit??

MVh

Christine

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2012 af peter lind

gang med (x-2)


Svar #2
29. august 2012 af cruska (Slettet)

ja men hvad vil du så ende med som facit????

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2012 af peter lind

Formålet med at stille dig den opgave er at give dig noget træning i at regne opgaver samt hjælpe dig med at huske teorien. Det formål bliver ikke opfyldt ved at jeg giver dig et facit. Så prøv selv.


Svar #4
29. august 2012 af cruska (Slettet)

dette er en fiktiv opgave som er et lignende eksempel som den jeg har i mit opgave sæt........ da jeg er noget der hedder self taught er jeg som oftes nødsaget til at søge andre steder hen for at få mine svar, da jeg ikke har andre hjælpemidler til rådighed..... og som sådan så ville jeg bare gerne vide hvad man skal stille op med de x-2 når den står ved siden af g(x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2012 af Andreww (Slettet)

Svaret vil være:

g-1(x) = x · (x-2) = x2-2x


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er helt forkert. Man skal isolere x som funktion af y af udtrykket

y g(x) = x / (x-2) , x ≠ 2 , dvs

x = 2y / (y-1) ,

hvoraf man så får forskriften for den inverse funktion

g-1(x) = 2x / (x-1) , x ≠ 1


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2012 af Andreww (Slettet)

#5

Undskyld, jeg havde lige hovedet under armen, - jeg tænkte kort at x'et på højresiden var isoleret, men det var naturligvis ikke tilfældet.

Tak!


Svar #8
29. august 2012 af cruska (Slettet)

nu spørg jeg dumt... men forstår ikke helt hvordan i får 2y/(y-1) frem

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den inverse funktion til y = g(x) = x / (x-2) beskriver x som funktion af y. Man isolerer derfor x som funktion af y:

      x = g-1(y) = 2y / (y-1) .

Skrevet på normalt funktionssprog med x som den uafhængige variable ser forskriften for g-1 derfor således ud

      g-1(x) = 2x / (x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2012 af Andreww (Slettet)

               y = x / (x-2)

    y · (x-2) = x

      yx - 2y = x

            -2y = x - yx

            -2y = x·(1-y)

(2y) / (y-1) = x


Skriv et svar til: hjælp til funktionen x/(x-2)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.