Matematik

Hjælp til at reduktion!!

02. september 2012 af Wihi (Slettet) - Niveau: A-niveau

 

Er der nogen der kan hjælpe mig med at reducere dette: 

(x^2+x-2)/(5x-5)

Jeg ved at udrtykket i tælleren skal skrives som kvadratet på en toleddet størrelse, men hvad skal jeg efter??

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

T = x^2 + x - 2 = x^2 - 2x +1 + 3x - 3 = (x-1)*(x-1) + 3(x-1)

N = 5(x-1)

Forkort både T og N med (x-1)

B = T/N = (x-1+3) / 5 = (x+2) / 5

(x-1) skal være ulig 0 - dvs. x ulig 1

;-)


Svar #2
02. september 2012 af Wihi (Slettet)

TUSIND TAK ;) 

Lige et spørgsmål: Hvorfor plusser du med 1 og 3?? 

 

Jeg har siddet med denne her opgave lidt længe og vil høre om du kan hjælpe mig med at løse denne her også?? :D 

Betragt følgende potensfunktion, f(x)=4⋅x^2,3. Beregn den relative vækst af f når x ændres med 43 

Betragt følgende lineære funktion, f(x)=-2x+6. Beregn den absolutte vækst af f når x ændres med 4,2.

Betragt følgende eksponentielle udvikling, f(x)=2⋅?3,2?^x. Beregn den relative vækst af f når x ændres med 3.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Jeg bliver jo nødt til at lægge lidt til og trække lidt fra for at få kvadratet på en toleddet størrelse - og da man ikke bare kan lægge lidt til og trække lidt fra, må jeg samtidig trække det fra, jeg har lagt til og omvendt.

Hvis du gi'r dig rigtig go' tid til at studere det, skulle du kunne få øje på, hvad det er, jeg gør,

Ellers må du spørge igen :-)

Jeg kigger på den næste opgave, og kommer tilbage  . . .


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

"x ændres med n" giver i sig selv ikke mening -

Menes der, at x bliver n større eller n mindre eller er det potensen der bliver større eller mindre ?

;-)


Svar #5
02. september 2012 af Wihi (Slettet)

Det gir mening nu, tak ;) 

 

#4

 hmm... Ja det er et godt spørgsmål... Ved det desærre ikke. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

f(x) = 4 * x^2,3

f(x+43) = 4 * (x+43)^2,3

Vi har en formel, der siger: y2/y1 = (x2/x1)^a

Relativ vækst = y2/y1 = ((x+43)/x)^2,3  =  (1+43/x)^2,3


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

f(x) = -2x + 6

f(x+4,2) = -2(x+4,2)+6 = -2x - 8,4 + 6

Absolut ændring = y2 - y1 = -2x - 2,4 - (-2x + 6) = 0x -8,4 = 8,4
 

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvad betyder spørgsmålstegnene i den tredie opgave ?


Svar #9
02. september 2012 af Wihi (Slettet)

Jeg tror bare at der skete en fejl, da jeg kopierede den ind... de skal ihvertfald ikke være der :D 


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

f(x) =2 * 3,2^x

f(x+3) = 2 * 3,2^(x+3)

Sætningen siger: Δy / yo = a^(Δx) - 1 = 3,2^3-1 = 32
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Der er mulighed for fejl - det er sent og jeg var på vej i seng - men jeg håber, du kunne bruge noget af det.

Du er velkommen tilbage på en lidt mere human tid !

Sov godt !

;-)


Svar #12
02. september 2012 af Wihi (Slettet)

Hehe... TUSIND TAK for din hjælp. 

godnat :D 


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Nighty-night!   ;-)


Skriv et svar til: Hjælp til at reduktion!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.