Matematik

Nogen der kan hjælpe med lidt blækregning?

03. september 2012 af Miks99 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Har virkelig svært ved denne opgave. Håber der er nogen der kan hjælpe!

En kaffehandler laver en kaffeblanding, der består af:

100 kg. javakaffe til 18,20 kr. pr. kg.

55 kg. santoskaffe til 17,60 kr. pr. kg.

25 kg brasilkaffe til 17,00 kr. pr. kg

Hvad er prisen på 1 kg. af denne blanding?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

100*18,20 + 55*17,60 + 25*17,00 = 3213 kr pr. 180 kg.

3213/180 = 17,85 kr pr. kg blandingskaffe.


Svar #2
03. september 2012 af Miks99 (Slettet)

Er dybt forundret over hvorfor jeg ikke selv så den! Mange tak :-)


Hvad så med:

Kaffehandlerern vil lave en blanding der skal bestå af 20 kg. javakaffe, 10 kg. santoskaffe og så meget brasilkaffe, at prisen på 1kg af den nye blanding bliver 17,50 kr.

Hvor mange kg brasilkaffe skal denne blanding indeholde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2012 af mathon

 

middelprisen for en blanding der skal bestå af 20 kg. javakaffe, 10 kg. santoskaffe
er
           [(20 kg)·(18,20 kr/kg) + (10 kg)·(17,60 kr)] / ((20 kg) + (10 kg)) = 18 kr/kg

 

benyt dernæst
           mængdeforholdet er det omvendte af afstandsforholdet til middelprisen

      
                        30 kg            18,00   
                                                            0,50
                                             17,50   
                                                            0,50
                        m                  17,00     

 

        m / (30 kg) = 0,50 / 0,50 = 1

        m = (30 kg)·1 = 30 kg

 

Denne blanding skal  indeholde 30 kg brasilkaffe ?

..........................

kontrolregning

[(20 kg)·(18,20 kr/kg) + (10 kg)·(17,60 kr) + (30 kg)·(17,00 kr/kg) ] / ((20 kg) + (10 kg) + (30 kg)) =

                                                                                          17,50 kr/kg

   


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. september 2012 af mathon

alternativt

der tilsættes x kg brasilkaffe

du har så

               [20·18,20 + 10 ·17,60 + 17,00  ] / (20 + 10 + x) = 17,50

               540 + 17,00   = 17,50·(30 + x)

               540 + 17,00   = 525 + 17,5x

               15 = 0,5x

               x = 30

              


Skriv et svar til: Nogen der kan hjælpe med lidt blækregning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.