Fysik

Temperaturbestemmelse ved 3V

03. september 2012 af susubu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. Sidder med følgende opgave.

1) bestem glødepærens temperatur ved 3V, som er lavet af wolfram. 

Naturligvis skal denne formel bruges:

Rt = R20(1+α(t-20))

                                            t = ((R/R0)-1)/α)+20

 

Følgende oplysninger er oplyst

R0 = 46 Ω, T0 = 20 C, α = 0,0044 K-1, men hvordan finder jeg "R"??

Har prøvet med R=U/I hvor U=3v og I=0,105 A, så R bliver  28,7 C...Når jeg sætter alle værdier ind, får jeg en negativ værdi, hvilket jeg ikke tror passer???


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2012 af peter lind

Der må mangle nogle oplysninger. Hvor har du I = 0,105 A fra? Kan vi ikke få hele opgaven ?


Svar #2
03. september 2012 af susubu (Slettet)

Jo selfølgelig, undskyld.

Der står;

Benyt formlen Rt = R20(1+α(t-20)) til at bestemme glødepærens temperatur ved 3V.

Jeg har lavet forsøg over glødepærens karakteristka og afbildet det grafisk. Funktionsforskrifen for glødepærens graf er

y = 0.057*x0.54

Har så sat 3 ind på x'es plads og har fået 0,105 A...

Synes bare der er et eller andet galt. Tror det er noget med den R0 værdi...


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2012 af Jerslev (Slettet)

#2: Har du lavet en karakteristik af glødepæren? I så fald, hvad har du ud af akserne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2012 af peter lind

Det er en mulighed. En anden er at din funktion er forkert. Prøv at se direkte på dine målinger om de 0,105 er rimelige. Se også efter om der er problemer med enhederne.En tredje mulighed er fortegnsfejl. Jeg er ikke kemiker; men jeg tror at wolfram er et metal og modstanden i metaller falder normalt for stigende temperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2012 af hesch (Slettet)

#4:  Jeg skal ikke sige, om der findes metaller hvor α er negativ, men "normalt" er det ikke.


Svar #6
03. september 2012 af susubu (Slettet)

U ud af x-aksen og I ud af y-aksen...Hvis temperaturkoefficienten var negativ, kunne det måske virke fornuftigt...Men den angives som positiv...


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2012 af peter lind

Så prøv at se direkte på dine målte værdier. Hvilken I og R får du for den laveste spændning og hvilken I og  R får du for den største spænding. Se også på hvad spændningerne er.


Svar #8
03. september 2012 af susubu (Slettet)

Det er bare R værdien som jeg ikke ved hvordan man skal komme frem til. Eftersom det er 3V man skal undersøge, så er R vel den resistans ved 3V...


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2012 af peter lind

Mit forslag skyldes at det giver en kontrol af om der er noget galt med din funktion eller R20. Hvis strømstyrker og modstande ikke stemmer overens med det du bruger kan du komme nærmere hvor fejlen er.

Noget andet er om det er modstanden ved 20º eller 0º. Hvis det er det sidste skal du slette de 20 i formlen


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2012 af Jerslev (Slettet)

#5: Der findes sågar stoffer, hvor alfa er kompleks. :D

#6: Du skal benytte din karakteristik til at finde modstanden i glødetråden. Du kan ikke bruge Ohms lov, da en glødetråd ikke er ohmsk. Du skal derfor ind og aflæse hældningen på grafen til den spændingsforskel, du bliver bedt om. Altså ved 3V.

#2: Hvor har du den funktion fra?


Svar #11
03. september 2012 af susubu (Slettet)

Funktionen har jeg fra den grafiske afbildning der er udarbejdet ud fra et datasæt bestående af sammenhørende U og I værdier...

Okay, så det er ikke muligt at benytte sig af R=U/I, da den jo, som du skriver ikke er ohmsk, altså komponenten. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. september 2012 af hesch (Slettet)

#10: Jo, men talen er jo om, hvad alfa normalt er for metaller.


Svar #13
03. september 2012 af susubu (Slettet)

Men hvis man anvender formlen R=U/I, så Iflg. Ohms lov svarer dette til den erstatningsmodstand, som skulle placeres i stedet for komponenten, hvis man ville skifte den ud med en ohmsk modstand i den aktuelle situation. 

Så det er vel ikke tilladt at benytte værdien, som man ville få, hvis man skifter glødepæren ud men en ohmsk komponent?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Er U = 3V med i det område af målte værdier, der blev benyttet til at bestemme pærens karakteristik?


Svar #15
03. september 2012 af susubu (Slettet)

Ja det er det, og I værdien står lige vedsiden af; 0,105


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. september 2012 af Jerslev (Slettet)

#12: I know - det var mere en fyi. :)

#13: Nej, du må ikke beregne modstanden ved at bruge Ohms lov, idet Ohms lov ikke gælder for en glødetråd men kun for en resistor.


Svar #17
03. september 2012 af susubu (Slettet)

Spørger læreren. Har en fornemmelse af at han har glemt et eller andet...


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. september 2012 af peter lind

#10 og #16 Jeg mener godt man kan bruge Ohms lov i det tilfælde. Hvordan er modstanden defineret for forskellige temperaturer? Rent umiddelbart vil jeg mene den er defineret ved U = R*I. Det med kompleks temperaturkoefficient for en Ohmsk modstand har jeg aldrig hørt om. Blander du det ikke sammen med andre elektroniske komponenter som induktionsspoler og kondensatorer.  ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. september 2012 af Jerslev (Slettet)

#18: Det vil nok være en fin antagelse at betragte en glødetråd som en Ohmsk modstand i denne opgave.

Mht. temperaturkoefficienten var det på ingen måde ment som noget, der skulle bruges i denne opgave - som nævnt i #16, var det blot en fyi. :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. september 2012 af hesch (Slettet)

#18,19:  Jeg kunne forestille mig, at krystaller, som jeg må erkende er et stof, kan have komplekst α. Anvendes disse i en oscillator, vil frekvensen afhænge af temperatur.

Ps:  "fyi" betyder "for your information".    <===  Dette er en fyi.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.