Matematik

ligning med ubekendt under rodtegn

05. september 2012 af martinhepe (Slettet)

Hejsa. Jeg har disse to ligninger som jeg ikke helt kan få til at gå op. Håber at en eller anden klogere end mig kan hjælpe. Tak tak :)

 

Har smidt dem ind i et vedhæftet billede.

Vedhæftet fil: Rodtegn.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2012 af hesch (Slettet)

Du skal kvadrere hver side af lighedstegnet. Der kommer så 2. grads ligninger ud af det.

PS: 1. ligning skal du lige først omforme til:   x - 2 = √x


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2012 af nielsenHTX

#0

husk også at kvadratroden ikke må blive negativ. altså første ligning bliver

x=2-√x ⇔

x-2=√x  ⇔   x≥0     (der kvadres)

(x-2)2=x ⇔  der så løses som en almindlig 2.gradsligning , med forbeholdet x≥0


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2012 af hesch (Slettet)

#2: Ja, det tænkte jeg også, men nu står der jo ikke, at x ikke må være komplekst.  :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2012 af nielsenHTX

#3 er korrekt, men baseret på tidligere indlæg fra samme bruger og at det er meget sjældent på SP der regnes med komplekse tal, synes jeg det var nødvendigt at påpege.

men okay der står hans uddannelse er videregående, så det kan da være :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2012 af hesch (Slettet)

#0: Er du med i opgave 1 ?

( x - 2 )2 = X  ⇒

x2 + 4 - 4x = x  ⇒

x2 - 5x + 4 = 0    At løse, gerne med positiv diskriminant


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2012 af Jesf (Slettet)

#2 

x≥2


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2012 af nielsenHTX

#6 ja okay det over så jeg


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Et eller andet sted har du ret.

Jeg finder løsningerne:  x = 1  eller  x = 4.

x = 4 er ok, det stemmer med udgangsligningen, men x = 1 dur jo ikke.

Det kommer sig af mellemregningen:  x - 2 = √x.  Hvis x = 1 er løsning, bliver √x = -1.

Såvidt jeg kan se, skal  x >= 2.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2012 af hesch (Slettet)

#0 ( m.fl. ):  I 2. opgave finder jeg så at   x >=  -2   ved:  √( x + 5 ) = ½ x + 1

Polynomiet giver een løsning:  x = 4.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2012 af mathon

 

                   x - 2= √(x)             x≥2

                  (x - 2)2 = (√(x))2

                  x2 - 4x + 4 = x        x≥2

                  x2 - 5x + 4 = 0        x≥2

                       x = 4

 

 

                   2√(x+5) = x+2               x≥-5

                   (2√(x+5))2 = (x+2)2      x≥-5

                   4(x+5) = x2+4x+4         x≥-5

                   4x+20 = x2+4x+4          x≥-5

                   16 = x2                          x≥-5

                    x = -4  v  x = 4

 

 

          

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2012 af hesch (Slettet)

#10:  Hvis du indsætter løsningen  x = -4  i udgangsligningen, står der:

2√1 = -2


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. september 2012 af hesch (Slettet)

#11 ( kommentar ):  Hvis  x = -4  er en løsning til opgave 2, så er  x = 1  også en løsning til opgave 1.

Ved indsættelse af  x = 1 som løsning til opgave 1 fås:

x = 2 + √x 

1 = 2 - 1      ( √1 = -1 )


Skriv et svar til: ligning med ubekendt under rodtegn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.