Matematik

3 ligninger med 3 ukendte

15. september 2012 af sashii - Niveau: B-niveau

Hvis jeg skal bestemme forskriften for et andengradspolynonium, som har punkterne: f(0) = 2,   f(2) = 4  og (-2) = -4 (bare et eksempel)

Hvordan vil man så bestemme a, b og c?

 

c må vil være 2, ikke?

Så er der 2 ligninger med 2 ubekendte, hvordan løser man det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja c = 2.

 

Isoler f.eks. a i den ene formel og indsæt resultatet på a's plads i den anden. Isoler så b.


Svar #2
15. september 2012 af sashii

#1, hvilken formel skal jeg isolere a fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Jo, det er korrekt, at c = 2. Man opstiller så de to ligninger

f(2) = 4 = a·22 + b·2 + 2 , og

f(-2) = -4 = a·(-2)2 + b·(-2) + 2

og har så to ligninger med de to ubekendte a og b.

Her er det særlig nemt, da b findes ved at trække de to ligninger fra hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2012 af peter lind

og a ved at addere de 2 ligninger


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2012 af Andreww (Slettet)

#0

C=2
b=2
a=-0.5


Svar #6
15. september 2012 af sashii

#3, så man opstiller den således og isolerer b?:

a*22 + b*2 + 2 = a*(-2)2 + b*(-2) + 2

 

#5, hvordan har du fået b til 2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2012 af Andreww (Slettet)

Jeg gjordet det lidt anderledes end #3, - men følg #3!


Svar #8
15. september 2012 af sashii

#7, forstår ikke helt hvordan det skal gøres


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. september 2012 af Andreww (Slettet)

f(2) = 4 = a·22 + b·2 + 2 , og

f(-2) = -4 = a·(-2)2 + b·(-2) + 2

 

Du kan evt. isolere a eller b i den øverste ligning, og indsætte i den nederste ligning, for at isolere den anden ubekendte. Der er mange måder at gøre det på, - men det er nemmest som #3


Svar #10
15. september 2012 af sashii

#9, hvis jeg isolerer a i den øverste ligning får jeg a = 1/2 - 1/2b

Det kan da ikke passe. Ved ikke hvad jeg gør forkert 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. september 2012 af Andreww (Slettet)

Det kan da sagtens passe. Indsæt nu i den anden ligning.


Svar #12
15. september 2012 af sashii

#11, Får b = 1,66667. Er ret sikker på at de begge er forkert


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. september 2012 af Andreww (Slettet)

4 = a·22 + b·2 + 2

2 = 4a + 2b

1 = 2a + b

a = 0.5 -0.5b

 

 

-4 = a·(-2)2 + b·(-2) + 2

-4 = (0.5 -0.5b)·(-2)2 + b·(-2) + 2

-4 = 2-2b -2b+2

-8 = -4b

  b = 2


Svar #14
15. september 2012 af sashii

#13, når ja det rigtigt. Var lidt forvirret ved de to første paranteser. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: 3 ligninger med 3 ukendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.