Fysik
Hjælp til fysikopg. om mekanisk energi
11. september 2005 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Jeg er blevet stillet følgende opgave:
"Et skråplan har form som et trapez med to lodrette sider på hhv. 1,2m og 6,2m. Afstanden mellem de lodrette sider er 12 m. En kasse med massen 5,8 kg startes med farten 2,5 m/s fra toppen. Skråplanet er gnidningsfrit."
Det jeg er mest i tvivl om er hvordan skitsen skal se ud. Er dette korrekt:
http://www.yuhuu.dk/md3a.jpg
a) Med hvilken fart "flyver" kassen ud over kanten?
Emek = Epot + Ekin = 5,8kg * 9,82 m/s^2 * 6,2m + 0,5 * 5,8kg * (2,5 m/s)^2 = 371,2522J
Hastighed ved kanten:
Ekin = Emek - Epot = 371,2522J - 5,8kg * 9,82 m/s^2 * 1,2m = 302,905J
Ekin = 0,5*m*v^2 <=> v = sqrt((2*302,905J/)(5,8kg)) = 10,22 m/s
b) Med hvilken fart rammer kassen jorden?
Ekin = Emek - Epot = 371,2522J - 5,8kg * 9,82 m/s^2 * 0m = 371,2522J
Ekin = 0,5*m*v^2 <=> v = sqrt ((2*371,2522J/)(5,8kg)) = 11,31 m/s
c) Med hvilken fart skal kassen startes med fra nederste kant for at nå helt op?
Al mekanisk energi skal bestå af potentiel energi øverst oppe. Øverst er Epot = 5,8kg*9,82m/s^2*6,2m = 353,1272J
Ved nederste kant er Emek = 353,1272J
Ekin = Emek - Epot = 353,1272J - 5,8kg*9,82m/s^2*1,2m= 284,78J
Altså skal klodsen startes med hastigheden:
Ekin = 0,5*m*v^2 <=> v = sqrt((2*284,78J/)(5,8kg)) = 9,91 m/s
Er disse opgaver regnet korrekt?
Hvis ikke, er det så ikke skitsen der er forkert?
Håber I kan hjælpe mig.
Mvh
Peter
Jeg er blevet stillet følgende opgave:
"Et skråplan har form som et trapez med to lodrette sider på hhv. 1,2m og 6,2m. Afstanden mellem de lodrette sider er 12 m. En kasse med massen 5,8 kg startes med farten 2,5 m/s fra toppen. Skråplanet er gnidningsfrit."
Det jeg er mest i tvivl om er hvordan skitsen skal se ud. Er dette korrekt:
http://www.yuhuu.dk/md3a.jpg
a) Med hvilken fart "flyver" kassen ud over kanten?
Emek = Epot + Ekin = 5,8kg * 9,82 m/s^2 * 6,2m + 0,5 * 5,8kg * (2,5 m/s)^2 = 371,2522J
Hastighed ved kanten:
Ekin = Emek - Epot = 371,2522J - 5,8kg * 9,82 m/s^2 * 1,2m = 302,905J
Ekin = 0,5*m*v^2 <=> v = sqrt((2*302,905J/)(5,8kg)) = 10,22 m/s
b) Med hvilken fart rammer kassen jorden?
Ekin = Emek - Epot = 371,2522J - 5,8kg * 9,82 m/s^2 * 0m = 371,2522J
Ekin = 0,5*m*v^2 <=> v = sqrt ((2*371,2522J/)(5,8kg)) = 11,31 m/s
c) Med hvilken fart skal kassen startes med fra nederste kant for at nå helt op?
Al mekanisk energi skal bestå af potentiel energi øverst oppe. Øverst er Epot = 5,8kg*9,82m/s^2*6,2m = 353,1272J
Ved nederste kant er Emek = 353,1272J
Ekin = Emek - Epot = 353,1272J - 5,8kg*9,82m/s^2*1,2m= 284,78J
Altså skal klodsen startes med hastigheden:
Ekin = 0,5*m*v^2 <=> v = sqrt((2*284,78J/)(5,8kg)) = 9,91 m/s
Er disse opgaver regnet korrekt?
Hvis ikke, er det så ikke skitsen der er forkert?
Håber I kan hjælpe mig.
Mvh
Peter
Skriv et svar til: Hjælp til fysikopg. om mekanisk energi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
