Matematik

Naturlig logaritme

24. september 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg sidder med en opgave, der lyder:

Bestem definitionsmængden for funktionen: f(x) = ln(x2-2x-3).

Vi må ikek bruge hjælpemidler, så hvordan er det lige jeg løser denne opgave?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2012 af mette48 (Slettet)

(x2-2x-3)≥0


Svar #2
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

Vil du være sød at forklare mig, hvordan du er kommet frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2012 af mette48 (Slettet)

ln er kun defineret for positive værdier

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Definitionsmængden for denne funktion er mængden af de x, for hvilke argumentet til logaritmefunktionen er positivt.


Svar #5
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

ER det så fordi man tænker med det samme, at det bliver en parabel, når man ser det tal, som man skal tage den naturlige logaritme til?

Eller har det noget med selve tallene at gøre?

For man må vel godt tage ln(x^2) ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kan kun udregne ln(x2-2x-3) , hvis x2-2x-3 > 0 . At bestemme definitionsmængden for funktionen ln(x2-2x-3) går derfor ud på at løse uligheden

x2-2x-3 > 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2012 af YesMe (Slettet)

Du skal bare løse ligningen i x, der er forskelligt fra 0 eller mindre end 0.


Svar #8
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

hvad ville man da have gjort, hvis det ikke havde været en andengradsligning?

Undskyld, men jeg forstår altså ikke, hvorfor man skal løse det som en andengradsligning?

Er det fordi man vil have et interval at regne på i stedet for de tre led?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man skal finde de x, for hvilke 2.-gradspolynomiet f(x) = x2-2x-3 er positivt. Start med at finde rødderne i 2.-gradspolynomiet, dvs, med at løse ligningen

x2 -2x -3 = 0 .

Grafen for funktionen f(x) er en parabel, der vender grenene opad. Funktionen er derfor negativ mellem rødderne og positiv udenfor.


Svar #10
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

Må man godt skrive = 0, når man ikke må tage ln(0) ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2012 af YesMe (Slettet)

#10

Du skal bare tage det som en test og vurder, at x skal være større end 0.


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er tilladt at undersøge, hvornår en størrelse er lig med 0, så man kan undgå at sætte det ind i ln-funktionen. Læs nu forklaringen ovenfor.


Svar #13
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

Jeg får rødder til 3 og -1


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Læs så forklaringen i #9 .


Svar #15
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

Okay, så har jeg fundet ud af det. Tusind tak for hjælpen allesammen.

Men jeg tænker bare - hvad gør man, hvis det ikke er en andengradsligning?

Altså hvis der havde stået:

h(x) = ln(2x-3) og skulle bestemme definitionsmængden for det?


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Så bestemmer man de x, for hvilke 2x - 3 > 0 .

Argumentet til ln-funktionen skal være positivt.


Svar #17
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

okay, men hvordan vil man regne videre på det?

Jeg er simpelthen blank lige nu. undskyld.

Isolere man bare x, så?

2x - 3 > 0 <=> 2x > 3 <=> x = 3/2?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja. Du må da have lært at regne med uligheder?


Svar #19
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

jaer, men det er virkelig lang tid siden.

Er Dm(f) = R/3/2?


Svar #20
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

eller er det ikke: Dm(f) = R/[3/2;∞[


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.