Matematik

Differentialen for funktion

26. september 2012 af humbleways (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal finde differentialformen (differentialen) for funktionen: u = e-1sin(s+2t) 

Men hvad vil "differentialen" sige? Er det det samme som at differentiere? 

Altså skal jeg blot bruge differentialreglerne som f(x) = ex , f'(x) = ex og f(x) = sin(x) , f'(x) = cos(x), eller ligger der mere i opgaven? På forhånd tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

"Differentialen" er et hjemmestrikket ord. Man kalder det differentialet på dansk, eller differentialformen, som er et udtryk af formen

du = (∂f/∂s) ds +  (∂f/∂t) dt


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2012 af peter lind

ja


Svar #3
27. september 2012 af humbleways (Slettet)

Tak for jeres svar!

Jeg ved, at jeg skal differentiere i "to dele", dvs. med henblik på henholdsvis t og s. 

Kan det passe, at ut = -e-t * sin(s+2t) + cos(1)*e-t

(det skal lige nævnes, at jeg skrev funktionen forkert. Den hedder: u = e-tsin(s+2t)

Hvor jeg har brugt produktreglen. 

Er jeg på rette spor? 

Ydermere, er der nogle som vil forklare hvordan jeg differentierer med henblik på s? (Har altid haft svært ved at fostå kædereglen) På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2012 af peter lind

ja men den afledede af sin(s+2t) med hensyn til t er ikke cos(1)


Svar #5
27. september 2012 af humbleways (Slettet)

Men ser man ikke bort fra s? Så man har tallet 2, der differentieres til 0, og konstanten t til 1? Eller skal man også bruge kædereglen her?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2012 af peter lind

Det svarer til at du skal differentiere funktionen sin(k+2t) hvor k er en konstant. Den kan differentieres som en sammensat funktion nemlig sammensat af sinus funktionen og g(t) = k+2t


Svar #7
27. september 2012 af humbleways (Slettet)

Så der er altså tale om et tilfælde af f(g(x))?

Så det vil sige f'(g(x))*g'(x)... 

Kan det passe, at cos(s+2t)*2? Eller jeg stadig galt på den? :/

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2012 af peter lind

Det er rigtigt


Svar #9
27. september 2012 af humbleways (Slettet)

Super :-) Tusind tak for det!


Skriv et svar til: Differentialen for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.