Kemi

Svage syrer og baser

29. september 2012 af emiliehan (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Beregn [H3O+], [OH-], pH og pOH i følgende svage syre og base opløsninger:

 

a) 0,35 M CH3COOH (svag syre)


b) 0,02 M H3PO4 (svag syre)


 

c) 0,04 M NH3 (svag base)

 

Hvor stor en procentdel af de formelle koncentrationer er omdannet i a) til c)?

Nogle der kan hjælpe eller give nogle hints? På forhånd tak!
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2012 af mathon

     svag syre
                        pH = -log([H3O+]) -log([α•cs])         

               α beregnes af
                                     cs•α2 + ks•α - ks = 0      0<α<1   og   ks = 10-pks                   

     svag base
                        pOH = -log([OH-]) = -log([α•cb])

               α beregnes af
                                     cb•α2 + kb•α - kb = 0      0<α<1   og   kb = 10-pkb     

                        pH = 14 - pOH           

          


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2012 af mathon

a)
        0,35 M CH3COOH (svag syre)

          0,35•α2 + ks•α - ks = 0      0<α<1   og   ks = 10-4,75      

              α = 0,0071

          [H3O+] = α·cs = 0,0071•(0,35) = 0,0025 M

          [OH-] = (10-14 M2) / (0,0025 M) = 4,0·10-12 M

          pH = -log(α·cs) = -log(0,0025) = 2,6

          pOH = 14 - pH = 14 - 2,6 = 11,4

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2012 af mathon

til beregning af α bruger du din TI-89

     sådan

         opstart:    
                        Define c = ???
                        Define k = 10^-pks

         beregning
                        solve(c*x^2+k*x-k=0,x) | x>0


 

                           


Svar #4
29. september 2012 af emiliehan (Slettet)

Tak for hjælpen! Mine udregninger stemmer overens med dine #2.

Kan i hjælpe mig med denne opgave om syre/base blandinger:

17 mL 0,1M HNO3 blandes med:

a) 5 mL 0,2M KOH
b) 8,4 mL 0,2M KOH
c) 8,6 mL 0,2M KOH

Beregn pH i de tre blandinger.

Har fået:
a) pH =1,5
b) pH = 3,0

opg. c) kan jeg ikke få til at passe...
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2012 af mathon

c)
        17 mL 0,1 M HNO3 blandes med 8,6 mL 0,2 M KOH

                   17 mL 0,1 M HNO3 indeholder
                                      
                                          n(H3O+) = (0,017 L)
• (0,1 mol/L) = 0,00170 mol

                   8,6 mL 0,2 M KOH indeholder

                                          n(OH-) = (0,0086 L) • (0,2 mol/L) = 0,00172 mol

        blandingsoverskud af OH-

                                          n(OH-)overskud = (0,00172 mol) - (0,00170 mol) = 0,00002 mol

        i fælles volumenet (17 + 8,6) mL = 25,6 mL

        koncentration af OH- beregnes
        af
                                         [OH-]blanding = noverskud/Vfælles = (0,00002 mol) / (0,0256 L) =
                                                                                                              0,000781 M

                                         pOH = -log([OH-]blanding) = -log(0,000781) = 3,1

                                         pH = 14 - pOH = 14 - 3,1 = 10,9
 

                                         


 


Skriv et svar til: Svage syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.