Kemi

Syre-base reaktioner

01. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er lost i denne opgave: 

En opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500 mL målekolbe: 60 mL 0,21 mol/L HCl og 90 mL 0,050 mol/L HNO3

Herefter fyldes målekolben op til mærket (jeg går ud fra, at dette gøre med vand??).

a) beregn pH for blandingen. 

- Skal man ikke starte med at finde de aktuelle koncentrationer? altså... jeg er forvirret.. 

jeg ved at ph beregnes: ph = -log*[H3O+]

Hjæælp :) 

 

Herefter: 

Opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholder 9,92 Ca(OH)2

Hele mængden af Ca(OH)2 kan opløses under de givne forhold.

 

b) opskriv et reaktionsskema for den reaktion, der finder sted i bægerglasset


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2012 af kuerten15

a)

Begge syrer er stærke dvs. 100% deprotoniseret.

n(H3O+), total = n(H3O+), HCl + n(H3O+), HNO3 = 0,21 M * 60 mL + 0,050 M * 96 mL = 17,4 mmol = 0,0174 mol

c(H3O+) = n(H3O+), total / Vtot = 0,0174 mol / 0,500 L = 0,0348 M = [H3O+]

pH i stærk syre (blanding)
pH = -log([H3O+]) = -log(0,0348) = 1,46


Svar #2
01. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet)

#1


Kan jeg få det i bogstaver, inden du regner det ud? altså hvilke formler du benytter? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. oktober 2012 af kuerten15

Du beregner stofmængden for hver syre: n = c * V

Herefter beregner du koncentrationen i opløsningen: c = n / V

Endelig beregner du pH: pH = -log([HCO3+])


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

a)                1) find de aktuelle koncentrationer (der er tilsat mere vand)

                    2) begge stoffer er stærke syrer, så de kan regnes som fuldstændig hydronolyserede (omdannet til H3O+). Beregn så koncentrationen af oxonium.

                     3) beregn pH

b)                  Ca(OH)2 + 2H3O+ -> Ca2+ + 4H2O            eller

                     2Ca(OH)2(s) + 2HCl(aq) + 2HNO3(aq) -> CaCl2(aq) + Ca(NO3)2(aq) + 4H2O(l)

           Bemærk, at selvom reaktionsskemaet udtrykker, at oxonium og hydroxid reagerer, så kan der stadig være noget af stofferne tilbage, afhængigt af hvilket er i overskud (dette siger så noget om opløsningens nye pH)


Svar #5
03. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet)

2Ca(OH)2(s) + 2HCl(aq) + 2HNO3(aq) -> CaCl2(aq) + Ca(NO3)2(aq) + 4H2O(l)

Efter endt reaktion afkøles blandingen til 25grader celcius. Volumenet er stadig 500 mL.
c) Beregn pH for den nye blanding?

 

 

 

Hvordan? 

 

Tak for hjælpen indtil videre!


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. oktober 2012 af kuerten15

Ca(OH)2 (aq) + 2 H3O+ (aq) --> Ca2+ (aq) + 4 H2O (l)

Af ovenstående reaktionsskemaet ses, at 1 mol Ca(OH)2 ækvivalerer 2 mol H3O+ (dvs. 1:2)

Da M(Ca(OH)2) = 74,09 g/mol, er

n(Ca(OH)2) = 0.92*g/(74.09*g/mol) = 0.012417 mol

Dvs. 0.012417 mol Ca(OH)2 ækvivalerer 2*0.012417*mol H3O+ = 0.024835 mol H3O+ > 0.0171 mol H3O+, dvs. at der er et underskud af H3O+ på (0.024835 mol - 0.0171 mol = 0.007735 mol H3O+) og således et overskud af OH- på 0.007735 mol.

[OH-] = 0.007735 mol/(0.5 L) = 0.015469 mol/L = 0.015469 M

pOH = -log[OH-] = -log(0.015469) = 1.81053

⇒ pH = 14 - 1.81053 = 12.1895

Har kopieret dette fra et tidligere indlæg (https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=584375)


Svar #7
03. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet)

Jeg kan ikke se, hvor du får oxoniummet fra i reaktionsskemaet?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2012 af kuerten15

Det er syren..


Svar #9
03. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet)

Hvis man skal gøre det ud fra det reaktionsskema, jeg har skrevet. Hvorledes gør man det så? 

 

Derudover, har vi ikke lært at regne i pOH endnu, og derfor vil jeg gerne have det mere tilgængeligt, ergo: at det udregnes vha. koncentrationen af oxonium, men kunne man ikke bare finde sofmængden af calciumhydroxid og derfra finde koncentrationen af oxonium og så til sidst pH?

Jeg forstår nemlig ikke, hvad det er du skriver. Det hænger simpelthen ikke sammen, og er for rodet. Desuden er de 0,92 g forkert. Der er tale om 9,92 g. 

 

Dit svar er altså ikke tilstrækkeligt. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2012 af kuerten15

Har i ikke lært pOH? Hvilket gymnasie er det??

pH + pOH = 14.

Jeg er ked af, at du ikke forstår det.. Så må du se på det link i #6. Hvis du heller ikke forstår det, så må du håbe, at en anden vil svare..

Så retter du bare 0,92 g til 9,92 g og fortsætter med det tal.


Svar #11
03. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet)

Vi har ikke lært det som pOH, da vi bare beregner det som pH = -log[H3O+]


Svar #12
03. oktober 2012 af Ukenddt (Slettet)

#10


Hej igen. Ville bare lige sige, at jeg har forstået opgaven nu, efter at have læst siderne om pH igen :) Desuden har jeg kigget i min formelsamling, der siger, at sammenhængen mellem pH og pOH (ved 25 grader, som opgaven også lyder, og derfor giver det mening) er pH + pOH = 14,00 (ved de 15 grader celcius) 

 

Derfor vil jeg gerne takke dig mange gange, og tak for rigtig god hjælp :) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. oktober 2012 af kuerten15

Det er helt fint :)


Skriv et svar til: Syre-base reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.