Fysik

Projektils bane - tid

15. september 2005 af Charlie Beks (Slettet)
En person leger med en tennisbold i en stor stue og vil forsøge at kaste en bold fra den ene væg og
ramme et lille billede der hænger h=30 cm fra loftet på den modstående væg. Det antages at
personen i kastet slipper bolden i samme højde som billedet hænger. Stuen er L=10 m lang og
luftmodstanden kan ignoreres. Formålet med opgaven er at finde den mindste mulige starthastighed
bolden skal have for at ramme billedet.

Spørgsmålet er:
Hvor lang tid bruger bolden i sin bane? Hvilken vinkel i forhold til vandret skal den
kastes

Jeg kan ikke se at jeg kan finde tiden t, når man kun har fået opgivet længde og højde

Håber der er nogen der kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2005 af fixer (Slettet)

Betegn en bane som værende mulig såfremt den begynder ved den ene endevæg i afstanden h under loftet, ikke begrænses opadtil af loftet og ender i det ønskede punkt ligeledes i afstanden h under loftet.

Betegn boldens begyndelsesfart med v0 og lad v betegne vinklen mellem vandret og boldens retning i det øjeblik den kastes.

Overbevis dig selv om at den mulige bane, der har den laveste begyndelsesfart, kræver den største kastevinkel for at være en mulig bane [Hint: Benyt at kastelængden v0^2*sin(2v)/g skal være den samme (10 m) for alle baner uanset v0. Slut heraf hvad der må forlanges af v for faldende v0 for at holde udtrykket konstant].

Overbevis dig om at den af de mulige baner, der har der største kastevinkel, også har det højeste toppunkt [Hint: Udse dig to mulige baner og opskriv energibevarelse for dem begge mellem startpunkt og toppunkt. Vis at banen med den laveste mekaniske energi (mindste v0) medfører størst højde idet du udnytter din viden om at dens kastevinkel er størst].

Den mulige bane, der kræver den laveste begyndelsesfart, er defor den bane, der opnår den største højde. Den størt opnåelige højde (regnet fra kastepunktet) i stuen er h = 0.3 m
(hvorfor ?).

Udnyt nu at boldens bevægelse i det vandrette og lodrette plan er uafhængige til at se at regnet fra toppunktet udfører bolden blot et frit fald fra højden h. Faldtiden bestemmes af

h = ½gt^2

Hermed haves halvdelen af tiden for hele kastebevægelsen. Dette ses af at på den tid bolden falder fra toppunktet ned til billedet har den i det vandrette plan bevæget sig præcist halvdelen af stuens længde. Banens toppunkt ligger nemlig præcist midt i mellem de to endevægge idet bolden kastes og rammer i samme niveau. Men da boldens fart i det vandrette plan er konstant må den være lige så lang tid om at bevæge sig fra kastepunktet og hen til toppunktet. Den søgte tid er derfor

t = 2*sqrt(2h/g)

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2005 af fixer (Slettet)

Jeg overså at du tillige efterspurgte kastevinklen. Den kan bestemmes som følger.

Idet vi indlægger et sædvanligt, rektangulært koordinatsystem med origo (begyndelsespunktet) i kastepunktet, x-aksen pegende vandret mod det ønskede nedslagspunkt og lodret y-akse, adlyder boldens bevægelse

y(t) = (v0*cos(v)*t,v0*sin(v)*t-½gt^2)

Af denne formel finder vi nu (du kan formodentligt blot slå op i din lærebog) følgende udtryk for kastelængden og halvdelen af kastetiden

I: S = v0^2sin(2v)/g = 2v0^2cos(v)sin(v)/g
II: t = v0*sin(v)/g

Men halvdelen af kastetiden er jo netop faldtiden fra toppunktet. Denne tid udledtes i mit forrige indlæg og er t = sqrt(2h/g). Man har derfor ved sammenligning med II

v0*sin(v)/g = sqrt(2h/g) <=>
v0*sin(v) = sqrt(2gh)

Dette udtryk for v0*sin(v) indsættes nu i II hvilket giver et udtryk for v0*cos(v)

v0*cos(v) = gS/(2sqrt(2gh))

Da nu tan(v) = sin(v)/cos(v) findes ved division af udtrykkene endelig en ligning til bestemmelse af kastevinklen v

tan(v) = 4h/S , v E [0;pi/2]

Indsættes heri h=0.3m og S=10.0m fås v=6.8 grader. Dette giver iøvrigt en starthastighed (den laveste af alle mulige) på 20.4 m/s.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2005 af fixer (Slettet)

v0*sin(v) skal naturligvis indsættes i I, ikke II som jeg skrev i skyndingen.

Svar #4
17. september 2005 af Charlie Beks (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

Forstår det hele nu. Der er dog lige én ting. Jeg får at tan(v)=3h/S

Er det bare mig der har lavet en regnefejl???

Men ellers, rigtig mangetak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2005 af fixer (Slettet)

Jeg vil tro du har lavet en bøg et sted. Prøv at skrive dine mellemregninger ved bestemmelsen af v0*sin(v) og v0*cos(v).

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
bøg -> bøf

Vi begår ikke bøgetræer herinde ;-)

I #2 skal intervallet for elevationen vist restringeres til [0;pi/2[.

#4:
Vi har ifølge #2, at

v0*sin(v) = sqrt(2gh)
v0*cos(v) = gS/(2sqrt(2gh))

og derfor

tan(v) =
[v0*sin(v)]/[v0*cos(v)] =
[sqrt(2gh)*2sqrt(2gh)]/[gS] =
2*2gh/(gS) =
4h/S

for v E [0;pi/2[.

//Epsilon

Skriv et svar til: Projektils bane - tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.