Fysik

Er dette forstået rigtigt?

19. oktober 2012 af 215 (Slettet)

http://snag.gy/PRIKd.jpg

 

Iv er i dette tilfælde 0 a, da ingen modstand er 

og Ir er 10mA, fordi der er en modstand.  10/1 = 10mA.

Eller vil det være 20ma, hvor Spændingskilden og strøm kilden giver samlet 20ma?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2012 af peter lind

Iv = I1+Ir og bestemt ikke 0.

Til bestemmelse af Ir skal du bruge Ohms lov


Svar #2
19. oktober 2012 af 215 (Slettet)

hvad er i I1?

Kan om''tegne'' et kredsløb således?

Vedhæftet fil:2012-10-19 14.49.44.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Hvis du ser bort fra V1 = 10V, og alene betragter i1 = 10 mA og R = 1 kΩ, så vil der over i1 og R ligge en spænding = 10mA * 1kΩ =10V,  I1 = Ir = 10mA,  Iv = 0, da der ses bort fra V1.

Tilslutter du nu V1 sker der ingen ændring fordi V1 netop = 10V, som jo er der i forvejen. Derfor bliver Iv også her = 0A.


Svar #4
19. oktober 2012 af 215 (Slettet)

Så min ide med at iv = 0 

og ir =10 ma var rigtigt =?...

 

kunne du se det vedhæftet ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2012 af peter lind

Kredsløbene i #0 og #2 stemmer ikke overens med hinanden  og man kan ikke se bort fra de 10 V. Hvar den spændningsforskel der ikke vil der ikke være nogen strøm i netværket overhovedet Du skal bruge Ohms lov til at finde strømstyrken Ir gennem modstanden på 1 kΩ. Der gælder så at strømstyrken Iv = I1+Ir


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#4:  Ad:  kunne du se det vedhæftede ?

Hvis du mener til #2, så ved jeg det ikke ( har ikke kigget efter ). Der er ingen grund til at omtegne noget.

Men hvordan gik det egentligt med din tidligere tråd vedr. knudepunkts- og maskeligninger ?  Opgav du ?  Denne metode kunne du jo have brugt i forbindelse med nærværende opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Der er da indtegnet en strømgenerator, i1 = 10 mA. Så den strøm har du da, med eller uden V1


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. oktober 2012 af peter lind

#6 Jeg har ikke fået svar på mine spørgsmål, så jeg kan ikke komme videre.

#7 Der er ikke noget, der hedder strømgenerator. Det er spændningsforskelle, der driver strømmen


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#8:   I  #6 skrev jeg til #4. Der er da vist gået "cross-talk" i denne tråd.

Strømgenerator eller strømkilde kaldes den komponent på dansk, der er tegnet som "i1" i opgaven. På engelsk kaldes den "current generator" eller "current source". Prøv at google de engelske ord eller se:

http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. oktober 2012 af peter lind

Så vidt jeg kan se af artiklen eksisterer sådan en strømgenerator ikke. I alle eksempler er det drevet af spændningsforskelle. Jeg gætter på at det er et begreb nogle elektrotekniker har indført af praktiske grunde i forbindelse med dioder og transistorer. I de pågældende opgaver er der ingen dioder og transistorer, så det vil være meningsløst og forståelsemæssigt være forkert at bruge det.


Brugbart svar (1)

Svar #11
20. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#10:  Hvad mener du så om spændingskilden, V1, der jo ikke er symboliseret som et batteri. Er det på samme måde utænkeligt, at der her skulle være tale om en elektronisk spændingsforsyning,  0 - 30Vdc, 5A, fordi den indeholder dioder, transistorer, osv ?

Et utal af apparater, indretninger og komponenter har jo med tiden fået navne af sprogligt praktiske grunde, uden at det er begreber, f.eks. en radio, en hængelås eller en operationsforstærker, og for den sags skyld en strømgenerator. Alle er absolut håndgribelige og meningsfulde, og bruges i vidt omfang i praktiske anvendelser.

Og igen:  Komponenten i opgaven, "i1"  er tegnet ved symbolet for en strømgenerator. Så må vi vel nødvendigvis opfatte den som sådan, forståeligt eller ej.  Ligesom vi accepterer "en radio", uden måske helt at forstå hvordan den virker. I visse tilfælde skal strømgeneratoren effektforsynes, nemlig hvor strømgeneratoren selv skal kunne afgive effekt. Men det samme gælder jo spændingskilden, V1.  I opgaven er  i1 og V1 blot tegnet ved deres symboler, for overskuelighedens skyld.

Du kan google forskellige diagram-eksempler for at se hvorledes en strømgenerator kan konstrueres i detaljer.

 


Skriv et svar til: Er dette forstået rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.