Matematik

afstanden mellem 2 tangenter med samme stigningstal

25. oktober 2012 af 1QAtion

Hej :)

Spørgsmålet er, hvordan man finder afstanden mellem to tangenter, som begge ligger til det nedenstående polynomium, og som begge har stigningstallet 2.

Er det rigtigt hvad jeg har gjort?

Jeg har et tredjegradspolynomium

f(x)=1/3x3-4x2+17x+5

Dens differentialkvoitient er

f´(x)=x2-8x+17

Da har jeg sat denne lig 2

f´(x)=2

og regnet ud

factor(x2-8x+15)= x-5=0 v x-3=0

x=5 v x=3

så afstanden er 2?

Ellers, hvordan gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nej, afstanden mellem tangenterne er ikke 2 .

Hver af tangenterne har en ligning af formen

y = 2x + b

Den ene tangent har ligningen

y = 2x + f(5) - 10 , mens den anden har ligningen

y = 2x + f(3) - 6 .

Bestem et punkt på den ene tangent og beregn så afstanden fra dette punkt til den anden tangent.


Svar #2
25. oktober 2012 af 1QAtion

hvorfor -10 og -6 ?

og jeg kan ikke huske hvordan man finder et punkt :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Tangentligningen er jo

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

hvor der for den ene tangent gælder x0 = 3 , mens der for den anden tangent gælder x0 = 5 .

Man bestemmer koordinatsættet for et punkt på linien med ligningen y = ax + b ved at vælge en værdi for x og beregne den tilhørende værdi for y .


Svar #4
25. oktober 2012 af 1QAtion

ok, så jeg har:

Jeg indsætter den ene lignings værdi for x0 som er lig 5.

f(5)=1/3*53-4*52+17*5+5 = 31,66

så den ene ligning hedder:

y=2x+21,66 (nåh derfor var det -10 :) )

vælger x=4

så y bliver = 2*4+21,66 = 29,66

Punktet p(4,29.66)

Afstand p til anden linje= dist p,l = (2*4+31,66-29,66) / √22+1 = 4,47 og det er svaret ? :)

 


Svar #5
25. oktober 2012 af 1QAtion

Eller sådan nogenlunde...


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det ser vist ikke rigtigt ud. Det simpleste er at vælge et punkt med x = 0 .

Den ene tangent har ligningen

2x -y + 65/3 = 0 ,

mens den anden tangent har ligningen

2x -y + 23 = 0

Et punkt på den første tangent er (0 , 65/3) , så afstanden til den anden tangent er

d = |-(65/3) + 23|/√5 = 4 / (3·√5)


Svar #7
25. oktober 2012 af 1QAtion

Ok :) Nu håber jeg at jeg kan huske den til en anden gang :)


Skriv et svar til: afstanden mellem 2 tangenter med samme stigningstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.