Matematik

Bevis af formler

19. september 2005 af Snemanden (Slettet)
Godaften

Sidder lige med to beviser, som er svære at knække. Jeg skal bevise at

tan(u+v) = (tan(u) + tan(v)) / (1-tan(u) * tan(v))


samt

tan(2u) = (2tan(u)) / (1-(tan(u)^2)

Indtil videre har jeg fået den første til følgende:

Jeg ganger med (1-tan(u) * tan(v)) på begge sider og får

(1-tan(u) * tan(v)) * tan(u+v) = (tan(u) + tan(v))

Så anvender jeg sin og cos, og jeg får

(1 - ((sin(u)*sin(v)) / (cos(u)*cos(v)) = (sin(u)) / ((cos(u)) + ((sin(v)/ (cos(v))

Hmm, men så er jeg gået lidt i stå. Håber på hjælp! På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2005 af frodo (Slettet)

har ikke gennemprøvet det, men var det ikke en ide, at anvende de tilsvarende additionsformler for cos og sin til bestemmelse af tangens,da der nødvendigvis må gælde at:

tan(v+u)=sin(v+u)/cos(v+u)

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Som frodo korrekt foreslår, kunne vi passende tage udgangspunkt i de trigonometriske additionsformler:

sin(u+v) = sin(u)cos(v) + cos(u)sin(v)
cos(u+v) = cos(u)cos(v) - sin(u)sin(v)

Vi skal vise tangensformlerne

(1) tan(u+v) = [tan(u) + tan(v)]/[1 - tan(u)*tan(v)]
(2) tan(2v) = 2tan(u)/[1 - tan(u)^2]

Lad mig gennemgå (1); det giver forhåbentlig en idé om, hvorledes man som udgangspunkt kan komme i gang med beviser for identiteter, hvor man praktisk talt 'blot' skal regne lidt.

ad (1)
I stedet for at gøre det umiddelbart oplagte: dividere helt bevidstløst (det virker, men er ikke helt så pænt; prøv det eventuelt bagefter) observerer vi dels, at

tan(u) + tan(v) =
sin(u)/cos(u) + sin(v)/cos(v) =
[sin(u)cos(v) + cos(u)sin(v)]/[cos(u)cos(v)] =
sin(u+v)/[cos(u)cos(v)]

dels, at

1 - tan(u)tan(v) =
1 - sin(u)sin(v)/[cos(u)cos(v)] =
[cos(u)cos(v) - sin(u)sin(v)]/[cos(u)cos(v)] =
cos(u+v)/[cos(u)cos(v)]

Dermed følger umiddelbart;

[tan(u) + tan(v)]/[1 - tan(u)tan(v)] =
sin(u+v)/cos(u+v) =
tan(u+v)

(bemærk: den fælles nævner 'cos(u)cos(v)' elimineres ved divisionen)

hvilket viser (1), og (2) går praktisk talt på samme muntre vis.

SUPPLERENDE BEMÆRKNING
For den utrænede kan det umiddelbart forekomme lidt klodset, at man som ovenfor i en vis forstand 'argumenterer baglæns'. Der er dog intet utilladeligt deri; faktisk er en sådan baglæns argumentation hyppigt anvendt, når man skal bevise konkrete formler. Man starter simpelthen ud med det ønskede (uden direkte at anvende det i beregningerne, forstås!) og søger derudfra at regne baglæns, indtil kendte resultater dukker op. Eftersom der er tale om identitetsudsagn (lighedsudsagn), er det jo reelt ligegyldigt, om man udleder højresiden af venstresiden eller omvendt, som det jo er tilfældet ovenfor.

Vink til (2):
Benyt først additionsformlerne (med u = v) til at udlede formler for sin(2u) og cos(2u).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Hmm...i (2) skal v erstattes med u.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Som en sidste indskudt bemærkning bør det nævnes, at man med en smule omtanke let kan indse, at (2) følger direkte af (1). Dette giver således et alternativ, som er langt at foretrække frem for først at udlede formler for dobbelt vinkel: sin(2u) og cos(2u). Men benyt nu alligevel begge metoder for træningens skyld.

Epsilon signing off for now...

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#4: "... let kan indse, at (2) følger direkte af (1)." Ja, det må man: u = v er jo alt der skal til.

Svar #6
20. september 2005 af Snemanden (Slettet)

Mange mange tak, Epsilon. Det er virkelig brugbart.
Har dog lige et spørgsmål:

Er cos(u)cos(v) = 1

Jeg kan se, at den indsættes i stedet for 1!!

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#6: Det bruger han ikke; læs paranteserne rigtigt!

Svar #8
20. september 2005 af Snemanden (Slettet)

Så forstår jeg desværre ikke de to sidste linjer i denne her! :(

1 - tan(u)tan(v) =
1 - sin(u)sin(v)/[cos(u)cos(v)] =
[cos(u)cos(v) - sin(u)sin(v)]/[cos(u)cos(v)] =
cos(u+v)/[cos(u)cos(v)]


Altså det er hele 1 - sin(u)sin(v) som skal divideres med [cos(u)cos(v)]?

Hvor bliver 1 af?

//En håbløs praktikant :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

1 - sin(u)sin(v)/[cos(u)cos(v)]
= 1 - [sin(u)sin(v)]/[cos(u)cos(v)]
= [cos(u)cos(v)]/[cos(u)cos(v)] - [sin(u)sin(v)]/[cos(u)cos(v)]

Nu har vi en fælles nævner, så ovenstående er også lig med

[cos(u)cos(v) - sin(u)sin(v)]/[cos(u)cos(v)]

Svar #10
20. september 2005 af Snemanden (Slettet)

Mange mange tak.. Forstår det godt nu :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#10: Velbekomme.

Skriv et svar til: Bevis af formler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.