Matematik

p/q metoden

19. september 2005 af h-damen (Slettet)
x3-x2-14x+24=0

Jeg tror P= 24, 12,8,6,3,2 og 1,
q ved jeg ikke hvad er

2x3-x2-17x-14=0
jeg får gættet x=3,5.
derefter i division kan jeg ikke få den til at gå op, jeg ender med en rest på -12,25.... kan det være rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2005 af Duffy

x^3 - x^2 -14*x + 24 = 0

(x+4)*(x-2)*(x-3) = 0

x E {-4, 2, 3}



Duffy

Svar #2
19. september 2005 af h-damen (Slettet)

mange tak for dit svar duffy, men jeg forstår det desværre ikke... kan du prøve og skære det ud i pap for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2005 af Duffy

Hvis du har gættet x=3 så skal du lave polynomiers-division med (x-3), til bage har du så en andengradsligning...


Ok?


Duffy

Svar #4
19. september 2005 af h-damen (Slettet)

jeg gættede 3,5 men så gik den ikke op i divisionen

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Når du gætter på et tal, sætter du selvf. ind i polynomiet og ser om det resultatet bliver 0, ingen grund til at gå igang med at dividere, hvis gættet ikke er en rod.

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Nu skal jeg lige forstå dig ret: skal du bruge "den rationale rodtest"?

Svar #7
19. september 2005 af h-damen (Slettet)

opgaven:
bestem løsningerne til følgende lininger ved først at gætte en løsning ved hjælp af p/q metode, division og faktorisering.

a) x3-x2-14x+24=0

b) 2x3-x2-17x-14=0





Brugbart svar (0)

Svar #8
19. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#7: Jeg prøver igen: hvad er "p/q-metoden"?

Svar #9
19. september 2005 af h-damen (Slettet)

det er mulige brøkløsninger..
divisorer i konstantledet ao
_______________________________
divisorer i ledende koefficient an

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2005 af Duffy

Nu skal ud ikke lade dig forblænde så meget af de der "brøker" - hele tal er også brøker:

Hvis du har gættet x=n så skal du lave polynomiers-division med (x-n), tilbage har du så en andengradsligning som "let" løses.

Som "Waterhouse" siger i #5 så skal du selvfølgelig checke at det vitterlig ER et nulpunkt inden du laver polynomiers-division.

b)

2*x^3-x^2-17*x-14=0


(2*x-7)*(x+2)*(x+1) = 0


x E {7/2, -2, -1}


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#8:
Mon ikke der i #9 bygges på følgende

SÆTNING
Lad p være et polynomium af n'te orden i x med heltallige koefficienter;

p(x) = (a_n)x^n + (a_n-1)x^(n-1) + ... + (a_1)x + a_0,

a_i E Z, a_n != 0.

Antag, at den uforkortelige brøk r/s, r,s E Z (s != 0) er en rod i p.

Da gælder, at r|a_0 og s|a_n.

I #7 tænkes sætningen såldes brugt i specialtilfældet n = 3.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#11:
For pokker da; i sidste linje skal der stå "således".

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Jeg er stadig ikke sikker på hvad du mener, men det giver i hvert tilfælde mening, hvis det rent faktisk er den rationale rodtest, du mener.

For polynomiet

x^3 - x^2 -14*x + 24 = 0 (*)

ses det, at heltalsdivisorerne til koefficienten foran leddet af højeste potens (altså x^3) er

+/- 1,

mens heltalsdivisorerne til koefficienten foran konstantleddet er

+/- 1, +/- 2, +/- 3, +/- 4, +/- 6, +/- 8, +/- 12, +/- 24,

så den rationale rodtest giver følgende mulige rationale rødder:

+/- 1, +/- 2, +/- 3, +/- 4, +/- 6, +/- 8, +/- 12, +/- 24.

Nu er det så "bare" at indsætte for at teste, og som Duffy gør opmærksom på i #1, viser det sig, at rødderne i (*) er givet ved

x = -4,
x = 2,
x = 3.

Brugbart svar (0)

Svar #14
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#13: Så for dælen, Epsilon var søreme hurtigere end mig :-)

Brugbart svar (0)

Svar #15
20. september 2005 af Duffy

Dominik !

Et lille fif:

plus-minus-tegnet kan skrives vha

ALT+241 -> "±"



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. september 2005 af Duffy

Og for at det ikke skal være løgn
er der herinde efterhånden konsensus om at skrive "ikke-lig-med" sådan:

<> (altså 2 ulighedstegn).

Alkvantor kan jeg ikke lave, men

"for hvilket det gælder/numerisk-tegn" er

ALT+124 -> "|"


Slut herfra.

G'nat, Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #17
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#15: Næh dog, hvor smart! Det vil jeg forsøge at huske fremover.

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#16:
Ja, nu skal vi dæleme have konsensus! ;-)

<>: "ikke lig med" ("forskellig fra")
!=: logisk "ikke lig med"
>=: større end eller lig med
=
E: "er element i" ("tilhører")
3: eksistenskvantor (ellers tallet 3)
\\-/: alkvantor [foreløbigt forslag]
/\\: konjunktion ("og")
v, \\/: disjunktion ("eller")

n: fællesmængde (snitmængde)
u, U: foreningsmængde

N: mængden af naturlige tal
Z: mængden af hele tal
Q: mængden af rationale tal
R\\Q, Irr: mængden af irrationale tal
R: mængden af reelle tal

om nødvendigt suppleret med +,- eller ^n (n = 1,2,...) ved restriktion til positive eller negative delmængder eller udvidelse til mængdeprodukter.

Eksempler: Q-, R+, R^2 (= R x R)

sqrt: "square root" (kvadratrodstegn)
kvdr: kvadratrodstegn
infty: "infinity" (uendelig)

S[f(x)]dx: ubest. integral

b
S[f(x)]dx: best. integral, grænser a,b
a

(naturligvis med frihed til at skifte integrationsvariabel efter behov)

Nogen indsigelser? Det synes ikke at være tilfældet ;-) Godt, så er det enstemmigt vedtaget. Supplementer og/eller forslag til bedre alternativer modtages gerne :-)

//Epsilon

Svar #19
20. september 2005 af h-damen (Slettet)

mange tak, nu har jeg fået den ene på plads. men den anden passer altså ikke.

2x3-x2-17x-14=0

nulpunkt=3,5

(2*3,5^3)-(3,5^2)-(17*3,5)-14= 0

så bruger jeg division, og den kan ikke gå op, hvad gør jeg forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #20
20. september 2005 af fixer (Slettet)

#18 Et par ekstra forslag:

lim(x->a)[f(x)] : limes af f(x) for x gående mod a, evt suppleret med + (fra højre) eller - (fra venstre)
sum(a;b)[f_i] : summen af f_i for i løbende fra og med a til og med b.
|a| : længden af vektoren a eller numerisk værdi af tallet a (skal fremgå af konteksten).

I de par dage jeg har været bruger har jeg dog ikke set opgaver i grænseværdibestemmelser eller summationer.

Misforståelser ville kunne undgåes såfremt alle benyttede sig af LaTeX kommandoerne for symbolerne. Men det er en utopi.

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.