Kemi

Lewis struktur

07. november 2012 af Lillozz (Slettet)

Optegn Lewisstrukturer (inkl. lone pairs og formelle ladninger), der opfylder oktetreglen, for
følgende molekyler (sumformlen er opgivet i parentes som hjælp).

a) methan

C-atom:

 valenselektroner for den frie atom    4

Lone pair elektroner                             0

deling af elektroner                              8

formelle ladning                                   4-0-1/2(8)=0

 

H-atom

valenselektroner for den frie atom    1

Lone pair elektroner                             0

deling af elektroner                              8

formelle ladning                                   4-0-1/2(8)=0

 

b) methanamin

C-atom

valenselektroner for den frie atom    4

Lone pair elektroner                             0

deling af elektroner                              8

formelle ladning                                   4-0-1/2(8)=0

 

H-atom

valenselektroner for den frie atom    1

Lone pair elektroner                             0

deling af elektroner                              10

formelle ladning                                   1-0-1/2(10)=

 

N-atom

valenselektroner for den frie atom    5

Lone pair elektroner                             1

deling af elektroner                              3

formelle ladning                                   5-1-1/2(3)=

 

d) nitromethan

e) acetonitril

 

Kan det passe? Nogen der vil hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. november 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Jeg har samlet lewisformlerne til dig, herunder.. Jeg tror du har fat i det rigtige, men det er umuligt at tegne kemi på det her forum.

 

Methan:

http://www.google.dk/imgres?num=10&um=1&hl=da&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&biw=1858&bih=1112&tbm=isch&tbnid=-5G70UGgFYoVaM:&imgrefurl=http://cnx.org/content/m12584/latest/%3Fcollection%3Dcol10264/latest&docid=AiIXI5w41RBdKM&imgurl=http://cnx.org/content/m12584/latest/fig19.png&w=99&h=102&ei=iIuaUK6SCMnYsgbB14GADA&zoom=1&iact=rc&dur=191&sig=106955517221296433955&sqi=2&page=1&tbnh=81&tbnw=79&start=0&ndsp=55&ved=1t:429,r:0,s:0,i:64&tx=57&ty=14

 

Methylamin:

http://www.google.dk/imgres?um=1&hl=da&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&biw=1858&bih=1112&tbm=isch&tbnid=UupUUaR-aEXLgM:&imgrefurl=http://www.vias.org/genchem/covbonds_12584_04.html&docid=mIOAZELqj3bUeM&imgurl=http://www.vias.org/genchem/img/valel_methylamine.png&w=179&h=113&ei=iouaUMHTF4jAswaO4oHQDA&zoom=1&iact=hc&vpx=381&vpy=269&dur=1845&hovh=90&hovw=143&tx=78&ty=27&sig=106955517221296433955&page=1&tbnh=90&tbnw=143&start=0&ndsp=53&ved=1t:429,r:1,s:0,i:69

Nitromethan:

http://www.google.dk/imgres?num=10&um=1&hl=da&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&biw=1858&bih=1112&tbm=isch&tbnid=w_BT80H_mLlIRM:&imgrefurl=http://www.chemeddl.org/resources/models360/models.php%3Fpubchem%3D6375&docid=UslTf1ABm1_L6M&imgurl=http://www.chemeddl.org/resources/models360/files/6375/nitromethane-lewis2.png&w=475&h=328&ei=xouaUI_jCYOytAa-7oGoDQ&zoom=1&iact=rc&dur=469&sig=106955517221296433955&sqi=2&page=1&tbnh=123&tbnw=187&start=0&ndsp=59&ved=1t:429,r:0,s:0,i:64&tx=127&ty=67

Acetonitril:

http://www.google.dk/imgres?um=1&hl=da&client=firefox-a&sa=X&rls=org.mozilla:da:official&biw=1858&bih=1112&tbm=isch&tbnid=g9dKMdqwuAaqUM:&imgrefurl=http://www.chem.wisc.edu/deptfiles/genchem/sstutorial/Text7/Tx73/tx73.html&docid=3MzrhMXCuNRLXM&imgurl=http://www.chem.wisc.edu/deptfiles/genchem/sstutorial/Text7/Tx73/MeCN.gif&w=163&h=109&ei=54uaUJjFHI7RsgbbpoHgCw&zoom=1&iact=rc&dur=446&sig=106955517221296433955&page=1&tbnh=87&tbnw=130&start=0&ndsp=58&ved=1t:429,r:1,s:0,i:67&tx=55&ty=62


Svar #2
07. november 2012 af Lillozz (Slettet)

Jeg har tegnet, men jeg kan bare ikke få den formelle ladning til at passe med strukturen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. november 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

N har, som du også kan se på billederne, altid 2 elektroner i et lone pair.. det er faktisk derfor det hedder et "lone pair".


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. november 2012 af Lalaaa (Slettet)

Christiao hvad med for d) og e)  ? altså valenselektronerne, lone pair, deling af elektroner og den formelle ladning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2014 af Trineeee (Slettet)

Er der nogle regler for lewisstrukturer når det er organisk kemi? Skal Kulstof-gruppen altid placeres yderst?
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2014 af Trineeee (Slettet)

Fx CH3NO2: 

hvorfor placeres der et O under N? Indtil videre har jeg været vant til at alle indgående stoffer placeres lineært til hinanden. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2014 af Heptan

Carbon har altid 4 bindinger.

Nitrogen har 3-4 bindinger.

Hydrogen har altid 1 bindinger.

Oxygen har 1-3 bindinger.

Strukturen skal helst opfylde oktetreglen for periode 1, og de partielle ladninger skal være så tæt på 0 som muligt.


Skriv et svar til: Lewis struktur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.