Kemi

Beregn teoretisk osmolalitet

07. november 2012 af P.L. (Slettet)

Jeg skal løse følgende opgave:

Beregn den teoretiske osmolalitet af en 0,9% NaCl-opløsning og forklar hvorfor der ikke er overensstemmelse mellem den målte og den beregnet osmolalitet af en 0,9% NaCl-opløsning?

Jeg beregner den teoretiske osmolalitet således: 

 Teoretisk osmolalitet = v x m x molale osmotiske koefficient

-->

2 x ((9,0g/L)/(58,5 g/mol) ) x 0,928 = 0,286 osmol/kg

 

Den målte osmolalitet er lig 0,285 osmol/kg

Der er ikke forskel? Beregner jeg den teoretiske osmolalitet forkert? Samt hvorfor burde der være forskel?

 

På forhånd tusind tak for jeres tid og hjælp:)

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. november 2012 af mathon

 

                           c = p·10-2 • ρ/M = 0,9·10-2 • (1000 g/L) / (58,45 g/mol) = 0,153978 M

 

det osmotiske tryk:

                           π = z • c • R • T

                           π = 2 • (153,978 mol/m3) • (8,31451 Pa·m3/(mol·K)) • ((273,15+20) K) = 750610,35 Pa ≈

                                                                                                                                                 750,61 kPa

                           


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. november 2012 af mathon

                          i 1000 g  H2O er 9 g NaCl

                          9 g NaCl er stofmængden n = m/M = (9 g) / (58,45 g/mol) = 0,1539 mol 

 

teoretisk osmolalitet
                           m = 2·(0,1539 mol) / (1 kg) = 0,3078 osmolal

 


Skriv et svar til: Beregn teoretisk osmolalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.