Matematik

Funktioner

08. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg er igang med at lære om funktioner.

Men kan ikke helt teorien bag det, da vi ikke har haft så meget om det. 

Jeg har et spørgsmål der ser således ud:

Værdien af et maleri vokser med 3 % om året. Hvor mange procent vokser værdien af maleriet med i løbet af 10år?

Jeg ved at det vokser med 34,4%, da jeg har fået svaret, men ved ikke hvordan man regner det ud.

Er der nogle der kan hjælpe mig med det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Det er procentvis stigning(renters rente)

Du har altså at   værdien V vokser med 3%(a) om året(t):

V = V0(1+a)t

Den vokser altså  (1+0.03)10 = 1.344 altså 34.4%.


Svar #2
08. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Tak Mikkel. 

Men hvis man så eksempelvis siger 20, ganger man det så bare med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Nej, det er hele essensen i det her, du opløfter (1+a) i 20'ende får et resultat fx 1.76 og det er så svarende til a = 76%.

Man plejer vidst egentlig nok at kalde a for r således at:

a = 1+r  og funktionen er  f(x) = f0*ax

, undskyld forvirringen


Svar #4
08. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen Mikkel


Svar #5
08. november 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Har lige et sidste spørgsmål.

Hvad gør man hvis man har noget som er faldende?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Så er r eller det jeg kaldte a negativ fx, den falder med 2 procent om året (nu kalder jeg den altså det bøgerne gør a = 1+r hvor r er væksten)

falder 2 procent  a = 1-0.02 = 0.98 og  V = V0 * 0.98t


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2012 af hbhans (Slettet)

Jeg går ud fra at de 3% skal tages af maleriets øjeblikkelige værdi.

Kaldes procente for r og maleriet værdi nu for K fås:

Værdien  efter 1 år = K + r*K = K(1+r)

Værdien efter 2 år = K(1+r) + rK(1+r) = K(1+r)(1+r) = K(1+r)2

Værdie efter 3 år = K(1+r)2  + rK(1+r)2 = K(1+r)3

Heraf ses at værdien efter n år er K(1+r)n

efter 10 år må værdien være vokset til K(1+r)10  = K(1 + 0.03)10 = K*1.0310

Problemet løses altså ved at beregne 1.0310  = 1.34391638 svarende til ca. 34.4%


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.