Kemi

Beregning

15. november 2012 af mimok (Slettet)

I en opløsning på 1,00 M mælkesyre er 2,95% af syren omdannet til den korresponderende base laktat. Udregn styrkekonstanstanten for syren. Hvordan gør jeg det?

Jeg har kigget på denne opgave i ca. 30 min, men jeg kan ikke knække den.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2012 af mathon

mælkesyre er
                        2-hydroxypropansyre   dvs monohydron

 

                                       HMælk (aq)   +   H2O (l)   <---->   Mælk- (aq)   +   H3O+ (aq)
molære koncentrationer        (1-α)·cs                                       α·cs                     α·cs      


         ligevægtsbrøken
                                                   [H3O+ ] • [Mælk- ] / [HMælk] = Ks     
         hvoraf ved indsættelse   

                                                   (α·cs)2 / ((1-α)·cs) = Ks

                                                   csα2 / (1-α) = Ks

som med
cs = 1,00 M og α = 0,0295
        giver
                                                   (1,00)·0,02952 / (1-0,0295) = Ks

                                                    8,967·10-4 = Ks
 

  
           


Skriv et svar til: Beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.