Kemi

Beregn [OH-] i M

17. november 2012 af RYETAYET (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa. Jeg sidder lige og træner noget kemi..

Spørgsmålet er:

En Ba(OH)2 - opløsning har pH 12,50
1) beregn [Ba2+] og [OH- ] i M

2)Hvad bliver pH hvis opløsningen fortyndes 10 gange?

 

Jeg har også besvarelserne til opgaverne.
pH= 12,5 <=> pOH=14-12,5=1,5

[OH-] = 10-1,5M = 0,032 M

[Ba2+] = [OH-] / 2 = 0,016 M

Mit spørgsmål er:
Skal man trækker 14 fra pH, hvergang man skal beregne pOH ud? Og hvorfor opløsftes 1,5 til 10?

og er der en der kan forklare mig hvad man skal gøre, når der står at noget bliver fortyndet x antal gange?

altså 2) Hvad bliver pH hvis opløsningen fortyndes 10 gange?


Brugbart svar (3)

Svar #1
17. november 2012 af mathon

Skal man trækker 14 fra pH, hvergang man skal beregne pOH ud?

Nej
        man skal trække pH fra 14

               pOH = 14- pH

               pOH = -log([OH-])= 14- 12,5 = 1,5

               log([OH-]) = -1,5

               [OH-] = 10-1,5 = 0,031623      da 10x er invers funtion til log(x)

               [Ba2+] =(1/2)· [OH-] = (1/2)·0,031623 = 0,15811

 

fortynding 10x

              [OH-]for = [OH-]•10-1

              pOHfor = -log([OH-]•10-1) = -(log([OH-]) + log(10-1)) = -(log([OH-]) -1) = -log([OH-]) + 1 =

                                                                                                                                 pOH + 1

              pHfor = 14 - pOHfor = 14 - (pOH + 1) = (14 - pOH) - 1 = pH - 1

              pHfor = pH - 1

 

              

 

              


Svar #2
18. november 2012 af RYETAYET (Slettet)

Tak mathon!

Skriv et svar til: Beregn [OH-] i M

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.