Kemi

Kobber cyclen, beregninger

19. november 2012 af donbak22 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens, jeg sidder lige nu med en kemi rapport som jeg har meget svært ved. Det er "kun" C niveau, men jeg har vanskeligt ved at forstå hvordan jeg skal regne det ud.. Håber der nogen derude der kan hjælpe. Første spørgsmål har jeg regnet, med resten er svært for mig

 

- Ved opløsning af Cu (s) i koncentreret HNO3 oxideres Cu (s) til Cu2+ (aq), mens   (aq) reduceres til NO2 (g) (udførelse punkt 1.b). Opskriv og afstem reaktionsskemaet på ionform og opskriv herefter reaktionsskemaet med formelenheder:
SVAR: Cu + 4 HNO3 → Cu(NO3)2 + 2 NO2 + 2H2O

- Vis ved beregning, at der er overskud af HNO3 ved opløsning af Cu i HNO3. Koncentreret HNO3 er en 65 masse% opløsning af HNO3 i vand, og densiteten er  = 1,41 g/ml.

- Vis, at der ikke vil udfældes Cu(NO3)2 (s) ved opløsningen af Cu i koncentreret HNO3. I skal vurdere hvor stort volumenet af opløsningen cirka er. Opløseligheden af Cu(NO3)2 er 243 g/100 ml ved en temperatur på 0oC.

- Beregn stofmængden af H+ (fra det tilsatte HNO3), der er tilbage efter opløsning af Cu (udførelse punkt 1.c).

 

Tilsat mængde kobber, m(Cu) = 0,508 g

Tilsat mængde HNO3 = 4 ml
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. november 2012 af mathon

koncentrationen af
koncentreret HNO3 er en 65 masse% opløsning af HNO3 i vand, og densiteten er  = 1,41 g/ml.
 

                     c = 0,65 • (1410 g/L) / (63,02 g/mol) = 14,54 M

 

                    Cu (s)   +  2 NO3- (aq)   +   4 H+ (aq)   --->    Cu2+ (aq)   +  2 NO2 (g)   +   2 H2O (l)

                    Cu (s)   +   4 HNO3 (aq)    --->  Cu(NO3)2 (aq)   +   2 NO2 (g)   +   2 H2O (l)

 

M(Cu) = 63,546 g/mol
M(NO3-) = 62,004 g/mol


Svar #2
19. november 2012 af donbak22 (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig se hvad det er for der bliver beregnet..

Reaktionsskemaet har jeg desuden skrevet forkert, skal det ikke se således ud:

4H+(aq) + Cu(s) + 2NO3-(aq) → Cu2+(aq) + 2NO2(g) + 2H2O(l)


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. november 2012 af mathon

 
         Cu (s)   +  2 NO3- (aq)   +   4 H+ (aq)   --->    Cu2+ (aq)   +  2 NO2 (g)   +   2 H2O (l)

viser at

            1 mol Cu reagerer med 2 mol 2 NO3- (aq)

men

         Cu (s)   +   4 HNO3 (aq)    --->  Cu(NO3)2 (aq)   +   2 NO2 (g)   +   2 H2O (l)

giver

            1 mol Cu til 4 mol HNO3
 


Svar #4
21. november 2012 af donbak22 (Slettet)

hvorfor er der 2 reaktioner nu?


Svar #5
21. november 2012 af donbak22 (Slettet)

Det spørgsmål jeg mest grubler med er faktisk dette:

 

Vis, at der ikke vil udfældes Cu(NO3)2 (s) ved opløsningen af Cu i koncentreret HNO3.

 

Hvordan skal jeg vise dette+


Skriv et svar til: Kobber cyclen, beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.