Kemi

Puffer beregning

20. november 2012 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Man laver en pufferopløsning ved at opløse 1,75g CH3COOH og 5,82g CH3COONa*3H2O i 100mL vand.

a) Beregn opløsningens pH

b) Derefter tilsættes 5,0mL 2,0M HCl. Beregn pH ændringen.

Håber nogle kan komme med hints.

Takker på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2012 af mathon

M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = sum({}/{}) g/mol = sum({2,4,2}/{12.011,1.008,15.999}) = 60,052 g/mol

M(CH3COONa*3H2O) = M(C2H3O2Na*3H2O) =
                          sum({2,3,2,1,3}/{
12.011,1.008,15.999,22.990,18.015}) g/mol = 136,079 g/mol

a)

antal mol
                ns = n(CH3COOH) = (1,75 g) / (60,052 g/mol) = 0,029141 mol

                nb = n(CH3COO-) = n(CH3COONa*3H2O) = (5,82 g) / (136,079 g/mol) = 0,042769 mol

   pufferligning
                        pH = pKs + log(nb/ns) = 4,75 + log(0,042769 / 0,029141) = 4,9

 

b)
     tilsætning af 5,0 mL 2,0 M HCl
                                                    n(H3O+) = (0,005 L)•(2,0 mol/L) = 0,01 mol

         den oprindelige ligevægt

                                  CH3COOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
molmængder / mol       0,029141                                       0,042769                 
                     
ændres efter nogen tid
til                             0,029141+0,01                                0,042769-0,01

med
                        pH = 4,75 + log( (0,042769-0,01) / (0,029141+0,01) ) = 4,7


                        ΔpH = 4,7 - 4,9 = -0,2
    
  


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2012 af mathon

rettelse af tastfejl

M(CH3COOH) = M(C2H4O2) = sum({2,4,2}*{12.011,1.008,15.999}) = 60,052 g/mol

M(CH3COONa*3H2O) = M(C2H3O2Na*3H2O) =
                          sum({2,3,2,1,3}*{
12.011,1.008,15.999,22.990,18.015}) g/mol = 136,079 g/mol


Svar #3
21. november 2012 af Jelly (Slettet)

Tusind tak for hjælpen Mathon!


Skriv et svar til: Puffer beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.