Kemi

Beregning - Puffer

22. november 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har et puffersystem som består af 0,2M natriumdihydrogenphosfat og 0,2M natriumhydrogenphosfat som blandes. I et bægerglas er der 50 mL med denne blanding.

I glas 2 er der tilsat 2 M HCl, V=1mL

pKs=(H2PO4-)=7.2

Hvordan beregner jeg [H2PO4-] og [HPO42-] ? Jeg kan virkelig ikke gennemskue det evt. et hint ville også hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. november 2012 af mathon

 

                  pH = pKs + log(cb/cs) = 7,20 + log((0,2 mol/V) /(0,2 mol/V)) = 7,20

                  pH = pKs + log(nb/ns)          da V er fælles

 


                                                      H2PO4- (aq)   +   H2O (l)   <--->   HPO42- (aq)   +   H3O+ (aq)
1. ligevægts stofmængder i mol              0,01                                            0,01        
2. ligevægts stofmængder i mol        (0,01+0,002)                               (0,01-0,002)     
                                                       0,012                                           0,008          

  2. ligevægt

                  pH = 7,20 + log( 0,008 / 0,012) ) = 7,02

   
                                           


Skriv et svar til: Beregning - Puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.