Kemi
Beregne hvilespændingen Uo for en celle..
21. september 2005 af
*cecilie* (Slettet)
hej!
opgaven lyder således:
Beregn Uo for en Daniell-celle med 0,10 M ZnSO4 og 1,0*10^-4 M CuSO4.
Mit bud:
Uo=e(h)-e(v)=e(Cu)-e(zN)=0,34V-(-0,76V)=1,1V
Men i facitlistet står der 1,01V - hvad har jeg gjort forkert?
opgaven lyder således:
Beregn Uo for en Daniell-celle med 0,10 M ZnSO4 og 1,0*10^-4 M CuSO4.
Mit bud:
Uo=e(h)-e(v)=e(Cu)-e(zN)=0,34V-(-0,76V)=1,1V
Men i facitlistet står der 1,01V - hvad har jeg gjort forkert?
Svar #2
21. september 2005 af blister (Slettet)
Er du sikker på den ikke hedder :O)
Zn(s)|Zn2+(aq)||Cu2+(aq)|Cu(s)
Zn(s)+Cu2+(aq) --> Zn2+(aq)+Cu
Det er fordi du har brugt den forkerte formel. Den du har brugt fungere kun når man regner på standard hvilespændinger. Det vil sige at dun kun kan bruge den når følgende tre ting er overholdt. ca. 25 C, 1 bar og 1.0 M. For at kunne løse denne opgave skal vi bruge en formel der hedder: Uo=Uo(normal)-(0.059V/z)*log(reaktionsbrøken)
De 0.059V er en konstant, og kan pt. ikke huske hvad den hedder=Os.
z er for hvor mange elektroner der bliver overført. I dette tilfælde er det 2.
Log(reaktionsbrøken) = reaktionsskemaets højre side i tælleren og reaktionens venstre side i nævneren. Bemærk at man aldrig tager faste stoffer med i denne brøk, men kun stoffer på gas og flydende form.
Alt dette er en smule forvirrende når det ikke står ordentligt skrevet op, men lad os tage dit eksempel.
Men lad os prøve at regne på din:
Uo(normal)-(0.059V/2)*log(0.10M/1.0*^-4)=1.011V
Det skulle være det. Skriv bare hvis du har spørgsmål, eller skriv en mail. Vil med glæde lave en ordentlig opsat reaktion i mathcad eller. lign.
Anders.
Zn(s)|Zn2+(aq)||Cu2+(aq)|Cu(s)
Zn(s)+Cu2+(aq) --> Zn2+(aq)+Cu
Det er fordi du har brugt den forkerte formel. Den du har brugt fungere kun når man regner på standard hvilespændinger. Det vil sige at dun kun kan bruge den når følgende tre ting er overholdt. ca. 25 C, 1 bar og 1.0 M. For at kunne løse denne opgave skal vi bruge en formel der hedder: Uo=Uo(normal)-(0.059V/z)*log(reaktionsbrøken)
De 0.059V er en konstant, og kan pt. ikke huske hvad den hedder=Os.
z er for hvor mange elektroner der bliver overført. I dette tilfælde er det 2.
Log(reaktionsbrøken) = reaktionsskemaets højre side i tælleren og reaktionens venstre side i nævneren. Bemærk at man aldrig tager faste stoffer med i denne brøk, men kun stoffer på gas og flydende form.
Alt dette er en smule forvirrende når det ikke står ordentligt skrevet op, men lad os tage dit eksempel.
Men lad os prøve at regne på din:
Uo(normal)-(0.059V/2)*log(0.10M/1.0*^-4)=1.011V
Det skulle være det. Skriv bare hvis du har spørgsmål, eller skriv en mail. Vil med glæde lave en ordentlig opsat reaktion i mathcad eller. lign.
Anders.
Skriv et svar til: Beregne hvilespændingen Uo for en celle..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
