Kemi

Beregn ioniseret og uioniseret del af molekyle ved bestemt ph

25. november 2012 af P.L. (Slettet)

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg gør galt her, håber i kan hjælpe. 

Kort så går opgaven ud på at jeg skal beregne fordelingen af hhv. ioniseret del samt den uioniseret del af nikotion ved pH 7,4 samt temp 37 grader. 

Da Nikotin har to pka-værdier på hhv. 3,26 som svarer til nitrogen i pyridinringen og 7,90 som svarer til nitrogen i pyrrolidinringen, ser vi ved pH 7,4 primært på en fordeling af nikotin ml. den monoprotonerede og den neutrale form af nikotin: 

R2NH+ <-- --> R2N + H+

 

Vi bruger følgende ligning til at beregne den procentvise fordeling: 

pH = Pka + log(syreform/baseform) -->

10(pH-Pka)= (syreform/baseform) 

107,4-7,9 = 0,316228 og da den totale mængde kan skrives som 100 %= syreform + baseform: 

Solve(100 = x+y and x/y = 0,316228, (x,y) --> x = 24,03%, som er på syreformen dvs. monoprotoneret form og y=75,98% som er på baseformen, dvs neutral form. 

Det mærkelig er nu at løsningen til denne opgaver får de samme tal, men siger at det er omvendt, altså dvs. den siger at der er 24,03% som befinder sig på baseformen og 75,98% der befinder sig på syreformen?? Det forstår jeg ikke?? håber i kan hjælpe med at finde ud af hvad jeg har gjort galt. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2012 af mathon

   din formel er forkert

                                  pH = pKa + log( nbaseform / nsyreform )


Svar #2
25. november 2012 af P.L. (Slettet)

Når for søren, så er der fejl i min lærebog :S

Tak for hjælpen, så giver det bedre mening :)


Skriv et svar til: Beregn ioniseret og uioniseret del af molekyle ved bestemt ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.